Professor och överläkare Anna Wedell deltog i kunglig teknikresa till Nederländerna

Nyhet

I veckan deltog överläkaren Anna Wedell i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens kungliga teknikresa till Nederländerna, Royal Technology Mission 2024. "Det var oerhört inspirerande och tydliggjorde vikten av att kraftsamla och utbyta erfarenheter och idéer för att möta de utmaningar Europa står inför", säger hon.

Fokus för Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) kungliga teknikresa till Nederländerna var AI, kvantteknik och cybersäkerhet.

Delegationen leddes av H.M. Konungen och IVA:s preses, Marcus Wallenberg.

– Resan gav en unik inblick i Nederländernas imponerande förmåga att genom kreativ samverkan mellan olika samhällsaktörer positionera sig i framkant inom kvantteknologi, halvledare, AI och life science. Det var oerhört inspirerande och tydliggjorde vikten av att kraftsamla och att utbyta erfarenheter och idéer för att möta de utmaningar Europa står inför, säger Anna Wedell, 

Anna Wedell är överläkare vid Centrum för medfödda metabola sjukdomar (CMMS), Karolinska Universitetssjukhuset, och föreståndare för Precisionsmedicinskt centrum Karolinska (PMCK), samt professor vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi, Karolinska Institutet.

IVA:s teknikresor ska ge möjlighet för ledande aktörer inom akademien, näringslivet och det offentliga att utvecklas, knyta nya kontakter och bidra till att öka Sveriges konkurrenskraft.

Sedan 1984 har IVA regelbundet genomfört internationella delegationsresor under namnet Royal Technology Mission (RTM). Teknikresans fokus är strategiska tekniker där Nederländerna ligger i framkant, såsom ett av Europas mest innovativa länder med en stark tradition inom utbildning, forskning och innovation.

I delegationens resmål ingick bland annat Delft University of Technology, House of Quantum, Leiden Bio Science Park, Port of Rotterdam samt Brainport Eindhoven med världsledande halvledarteknik och ett kluster av företag.

Här kan du läsa mer om deltagarna i delegationen.