Framtidens operationsrum

Partnerskapet med Olympus innebär ett innovationssamarbete – och att företaget utrustar 34 operationssalar på Nya Karolinska Solna med en plattform för systemintegration.

I augusti 2014 tecknade Olympus AB ett samarbetsavtal med Karolinska Universitetssjukhuset och SLL gällande utrustning av 34 operationssalar på Nya Karolinska Solna, NKS, med plattformen ENDOALPHA för systemintegration. I avtalet ingår också ett innovationspartnerskap – att parterna gemensamt ska driva utvecklingen av operationssjukvården.

Utrustningen provas på Thorax

Ett befintligt operationsrum på Karolinska Universitetssjukhuset har utrustats med den nya plattformen för att personalen tidigt ska få möjlighet att prova vad systemintegration innebär i verklig produktion. Valet föll på operationsavdelningen på Thorax och en av operationssalarna uppgraderades till ett fullt integrerat ENDOALPHA-rum. Salen utrustades med styrning av medicinskteknisk utrustning, två stora vägghängda monitorer för bildvisning, möjlighet att spela in bild och film från salen samt att koppla upp salen mot omvärlden.

Vår lösning ska ge operationspersonalen det verktyg de behöver i det dagliga arbetet – och en möjlighet att utveckla nya arbetssätt.

Det säger Yonna Olsson, regionchef för Olympus Norden.

Användargränssnittet är app-baserat, intuitivt och lätt att komma igång med. Därför förväntas inlärningsperioden vara kort. Med start januari 2015 utbildas omkring 100 personer i systemet och integrationslösningen kommer då att användas i den dagliga verksamheten vid Thorax-verksamheten.

Standardiserar operationsflödet

Systemintegrationen gör det enkelt att standardisera operationsflödet och därigenom höja kvaliteten och säkerheten i operationssalen. Det ska i sin tur underlätta för personalen i det dagliga arbetet och ge nya möjligheter till förbättrad dokumentation i operationssalen samt att koppla upp salen mot omvärlden, till nytta för både professionen och patienterna.

– Vi ser verkligen fram emot att arbeta tillsammans med Karolinska Universitetssjukhuset i uppbyggnaden av framtidens sjukhus. Detta samarbetsavtal är det största Olympus hittills tecknat inom systemintegration.

Det säger Frank Drewalowski, Europachef för Olympus Medical Systems.

Om Olympus

Olympus Sverige AB tillhör en världsomspännande koncern med säte i Japan. Företaget har en lång tradition av forskning och utveckling inom de områden där spetsteknik för optik, elektronik och finmekanik möts. Olympus Medical Systems består av affärsområdena: Flexibel endoskopi, Kirurgisk endoskopi, Endoskoptillbehör, Systemintegration och Service. Olympus har också en konsumentdivision med prisvinnande kameror, till exempel PEN och OM-D.