Nytt tillagningskök öppnar på Karolinska Solna

Nyhet

Fler maträtter på menyn för sjukhusets patienter och måltidsvärdar på slutenvårdsavdelningarna. Det är några av nyheterna i måltidskonceptet som införs i när nya tillagningsköket öppnar på Karolinska Solna i december.

För många svårt sjuka kan aptiten försvinna delvis eller helt. Maten på sjukhuset är därför viktig. Den ska både se aptitlig ut och smaka bra.

Det nya tillagningsköket för patientmåltider på Karolinska Solna öppnar nu i december. Under oktober och november har köksmästare Tommy Westpahl från Coor, provlagat menyerna som testats av medarbetare från sjukhuset. Det är Coor som står för driften av tillagningsköket.

På slutenvårdsavdelningar kommer det att finnas måltidsvärdar som bemannar avdelningsköken. De sköter måltidsbeställningarna till avdelningen och förbereder det som ska ätas under dagen.

Ann Ödlund Olin, vårdutvecklingsledare, Karolinska.

- Det här innebär att vi får vi ett helt nytt koncept för måltider. Patienter ska få större möjligheter att påverka vad de äter med fler rätter på menyn och större utrymme för individuella önskemål, säger Ann Ödlund Olin, vårdutvecklingsledare på Kvalitet och Patientsäkerhet, Karolinska Universitetssjukhuset.

Testats av patienter

Menyförslagen har testats av patienter och närstående, samt en implementeringsgrupp från Karolinska där dietister, personal från Kvalitet och Patientsäkerhet, Facility Management samt Miljöavdelningen ingår. Menyerna har sedan justerats efter deras synpunkter.

- Matutbudet kommer att bli annorlunda jämfört med idag. Fler moderna rätter finns på menyerna men också en del traditionell husmanskost, säger Ann Ödlund Olin.

Köket kommer att ha en fast grundmeny om 15 rätter som alltid ska finnas tillgängliga. Menyn innehåller alltid vegetariska och miljövänliga alternativ. Det kommer även att finnas en rullande treveckors meny.

Ur menyn - rödbetscarpaccio. Foto: Linda Höglund

Nya digitala gränssnitt ska göra det möjligt att se hur maten ser ut och underlättar för närstående att beställa och äta samma mat som patienten. Menyn kommer att finnas tillgänglig på de digitala skärmarna i patientsalarna och även inplastade.

Krav på hållbarhet

Det nya tillagningsköket har samma högt ställda krav på hållbarhet som sjukhuset i stort. Antalet transporter kommer att minska eftersom maten tillagas på plats. Efter tillagning kyls maten till 3 grader, för att behålla smak och näring och ge flexibilitet för när maten ska ätas. Leveranserna skickas sedan via AGV-robotar till avdelningarna.

Text: Catarina Thepper och Linn Almerud, film: Catarina Thepper

Fakta om driften av tillagningsköket och måltidsvärdar

Det är Coor som sköter driften av tillagningsköket som öppnar första december. Måltidslösningen har fått namnet Signature by Coor, och man kommer att lägga stor vikt vid matglädje och att patientmåltiderna ska både inspirera och locka till att äta.

På 22 slutenvårdsavdelningar kommer Coor att ha måltidsvärdar som bemannar avdelningsköken. De sköter måltidsbeställningarna till avdelningen och förbereder det som ska ätas under dagen.

.