Tufft år värt att fira

Nyhet

BJÖRNS BREV. 94 procent nöjda eller mycket nöjda patienter (över 108 000 svar), fler vårdade patienter (334 486), hög kvalitet, ledande inom många områden, starka inom forskning och utbildning, rankade som bäst i Europa. Det är värt att fira.

Vi gick minus 736 miljoner kronor i fjol och bröt sviten av tre år med överskott. Varför firar vi med tårta mitt i ett inköpsstopp och med ett pågående varsel? 2023 kan ju inte ha gått bra. Jag skulle säga att vi gjort det riktigt bra.

Alla år har sina utmaningar men 2023 sticker ut. Kostnadsökningarna, som kändes även i den egna plånboken, var exceptionella. Vi agerade. Jobbade hårt för att anställa sjuksköterskor när inhyrningen minskade, prutade ner avtal, införde inköpsstopp och lade ett varsel. Alla beslut var inte enkla, men samtliga nödvändiga.

Vi följer vår strategi och skapar ett sjukhus där man har inflytande och förutsättningar att hjälpa fler patienter samt utveckla forskning och utbildning. Från halvårsskiftet hade våra åtgärder effekt. Från och med juli och resten av året gick vi 4 miljoner plus. Läs mer om vårt 2023 här.

Tillsammans är vi Karolinska.

Björn