Vi måste komma ihåg vad vi gjort och att vi kan göra det igen

Nyhet

SJUKHUSDIREKTÖRENS BLOGG: Rapporteringen om covid-19 är återigen intensiv. När tonläget nu skruvas upp i medierna är det några saker som är viktiga för oss på Karolinska. Vi måste inse att covid-19 är en del av vår vardag – en del av det normala, vilket innebär att all vår planering måste utgå ifrån att sjukdomen ingår i vårt uppdrag. Om covid-19 återigen skjuter fart ska vi precis som i våras ta fram fakta, sätta struktur och arbeta lugnt och metodiskt.

Fakta just nu är att vi har fullt utarbetade planer för att falla om mot mer covid-19-vård om det behövs. Vi ser dock inga tecken på ett ökat vårdbehov i nuläget. Under vecka 25-38 var i genomsnitt 4,7 procent av dem som Karolinska Universitetslaboratoriet, KUL, testade för pågående covid-19 (PCR) positiva. Måndag till torsdag denna vecka var genomsnittet 3,2 procent. Antalet patienter som Karolinska vårdar för covid-19 är i dag, fredag den 25 september, nio stycken, ingen av dessa är i intensivvård. KUL har på ett imponerande sätt ökat sin provtagningskapacitet sedan i somras och föregående vecka genomfördes 27 000 PCR-test. Majoriteten av proverna svaras ut inom ett dygn. Snabba provsvar är helt avgörande för att de i vår personal med symptom snabbt ska få veta om de kan gå till jobbet eller inte. Vi arbetar med att ta fram ett separat provtagningsspår för vår personal som kan aktiveras vid behov. Tills vidare ska anställda med symptom antingen beställa ett hemtest eller ta sig till en provtagningsstation.

När det talas mycket om en andra våg måste vi komma ihåg vad vi uträttat tillsammans. Taslima Ahmed, sjuksköterska på Hjärta Kärl avdelning 3, som i våras ryckte in som assisterande IVA-sjuksköterska på IVA säger så här i en intervju som finns på karolinska.se och på vårt intranät.

- Det var väldigt tufft, väldigt intensivt. Det går inte riktigt att beskriva. Jag har lång erfarenhet som sjuksköterska men det är inte lätt att gå in och arbeta på IVA. Det måste ha varit väldigt svårt för IVA-sjuksköterskorna att både ta hand om patienterna och lära upp oss som kom utifrån.

Och som svar på frågan om hon skulle ställa om igen svarar Taslima.

- Trots att vi alla var trötta så gjorde vi det bästa vi kunde hela tiden. Och visst skulle jag göra det igen. Jag har klarat av det en gång så jag skulle nog klara det en gång till.

Tillsammans är vi Karolinska.

/Björn