Material på väg och hjälp till andra

Nyhet

SJUKHUSDIREKTÖRENS BLOGG. Vilket jobb som har gjorts på sjukhuset de senaste dagarna! När våra systersjukhus i Stockholm hade det kämpigt och riskerade bli fullbelagda i fredags styrdes i stort sett alla ambulanser om till Karolinska under veckoslutet.

Vi sattes verkligen på prov. Både i Huddinge och i Solna gjordes helt fantastiska insatser. Vi klarade vårt uppdrag tack vare hårt arbete och samarbete. Så måste vi fortsätta.

Vi har under dagen beslutat att hjälpa Region Sörmland genom att ta emot fem av deras covid-19 patienter som behöver intensivvård och 15 som behöver slutenvård. Även om vi har många patienter så ser jag det som en plikt att ställa upp när Sörmland bad oss om hjälp.

Genom interna flyttar, nya timanställningar och externt inflöde har vi per i går mobiliserat 485 sjuksköterskor. Flest har förstärkt PMI men även akuterna och infektion har fått rejäla tillskott. Stort tack alla som ställer upp!

När det gäller skyddsutrustning så ser vi nu klara förbättringar. I går landade ett flygplan från Kina med material till hela Sverige. Stockholms andel är 40 000 visir, 575 000 förkläden, 537 000 kirurgiska munskydd och 150 000 andningsskydd FFP2. Andningsskydden ska nu kvalitetstestas innan de kommer ut på avdelning. Ytterligare leveranser är på väg inom de närmaste dagarna.

Tillsammans är vi Karolinska.
Björn

Med vänlig hälsning
Björn Zoëga

Sjukhusdirektör
Karolinska Universitetssjukhuset