Tuffa storhelger men vi klarade vårt uppdrag

Nyhet

SJUKHUSDIREKTÖRENS BLOGG 10/1. Storhelgerna runt jul- och nyår är alltid utmanande för oss inom sjukvården och som tuffast är det alltid mot slutet, under trettonhelgen. Så blev det också i år – när Karolinska Huddinge drabbades av nätverksproblem och vi gick upp i stabsläge för att följa utvecklingen, trygga patientsäkerheten och vid behov snabbt kunna fatta beslut om ytterligare åtgärder.

Ett antal operationer flyttades från Huddinge till Solna, ett mindre antal svårt sjuka patienter flyttades till andra Stockholmssjukhus och ambulanser styrdes om till andra sjukhus. Vi gick över till manuella rutiner och satte upp ett parallellt nätverk för att kunna komma åt våra system och fick tillbaka Huddinge i full drift.

Vi har ännu inte den fulla bilden av hur många patienter som påverkades men vad vi vet i nuläget så inträffade inga allvarliga avvikelser. Att vi klarade det tuffa läget så bra som vi gjorde beror på att många anställda, både i Huddinge och Solna ställde upp och kom in och jobbade under sin ledighet. Tack ni som bröt er ledighet och tack alla ni "ordinarie" som löste en extraordinär situation. Det är era insatser som gör oss till Karolinska.

Den 1 januari infördes den justerade verksamhetsmodellen på sjukhuset. Den innebär bland annat att cheferna blir färre och att ett antal av er kommer att få nya chefer. Det kommer att ta ett tag innan förändringarna sätter sig och allt fungerar som tänkt. Syftet är att vi ska få en tydligare organisation som gör att de så kallade gråzonerna blir färre. Det vill säga det ska bli tydligare vem som bestämmer vad och vem som ansvarar för patienter som det annars skulle kunna uppstå oklarheter kring.

Jag nämnde ett antal av de framgångar som vi hade under 2019 i min senaste bloggtext. Det handlade om allt från prisad forskning, kortare väntetider och utbildning till att vi utför fler operationer. Jag har tänkt en del på det vi uppnådde i fjol under ledigheten och tror att det är förbättringarna och framgångarna som vi skapar tillsammans med våra arbetskamrater som gör det roligt och intressant att gå till jobbet även när det är tufft. Så låt oss tillsammans fortsätta att utvecklas och göra saker bättre under 2020.

//Björn