Nej, vårt sjukhus kostade inte 61 miljarder

Nyhet

SJUKHUSDIREKTÖRENS BLOGG. Under våren flyttar vi in i O-huset i Huddinge. Därmed kan man säga att den stora flytt-epoken är över även om vi fortfarande har renoveringar kvar att göra i Huddinge. Vi börjar bli rejält inkörda i de nya i Solna. Ibland säger man att ”det sitter i väggarna”, men jag skulle säga att det sitter i medarbetarna.

Det är ju medarbetarna som leder utvecklingen mot exempelvis kortare tid till propplösning för den som drabbats av stroke eller som startar ett snabbspår för äldre sköra patienter som gör att de slipper ligga kvar på akuten och i stället kommer till en geriatrisk avdelning.

Våra hus och lokaler är dock inte oviktiga – vi spenderar massor av tid där och de måste fungera för att vi ska kunna göra vårt jobb. Tyvärr har ju Karolinska Solna blivit en symbol för ett misslyckat byggprojekt.

Självklart fanns det saker som kunde ha gjorts bättre men det finns ett antal myter som jag tycker att det är hög tid att slå hål på. En av myterna är att sjukhuset kostade över 61 miljarder att bygga. Sanningen är att kostnaden för byggnation och utrustning, som medicinskteknisk utrustning, möbler och IT är 22,8 miljarder kronor.

De 61 miljarderna, som i verkligheten är 57 innefattar förutom bygg och utrustning även drift och underhåll som varutransporter, underhåll av lokaler och textil från 2016 till och med 2040. Jag tycker att denna fakta ska fram eftersom myten om världens dyraste sjukhus ibland spiller över på oss som arbetar här.

Jag berättade i förra veckan att någon eller några vid ett antal tillfällen kryssat över mörkhyade barn på de informationslappar som lekterapin i Huddinge sätter upp i bland annat hissar. Tyvärr har detta fortsatt under veckan och nu har vi polisanmält. Jag har väl inte så stort hopp om att den/de skyldiga ska åka fast, men vi måste markera tydligt.