"Letar du efter konsulternas Mekka? Då har du kommit fel"

Nyhet

SJUKHUSDIREKTÖRENS BLOGG. Tyvärr ser man fortfarande att Karolinska i media ibland beskrivs som ”konsultprofeternas Mekka”. Sanningen är att vi i fjol minskade kostnaden för konsulter med 40 procent jämfört med 2018

Konsulter har sin plats på de allra flesta större arbetsplatser. Man kan behöva hjälp vid arbetstoppar eller med specialistkunskaper för att driva ett visst projekt under en begränsad tid. Min erfarenhet är dock att konsulter ska användas med måtta och ges tydliga uppdrag. Därför har jag från dag ett på sjukhuset jobbat för att minska vårt behov av konsulter genom att ställa tydligare krav på vad de ska uträtta och att använda den kompetens som finns hos oss själva bättre.

Tyvärr ser man fortfarande att Karolinska i media ibland beskrivs som "konsultprofeternas Mekka". Sanningen är att vi i fjol minskade kostnaden för konsulter med 40 procent jämfört med 2018, från 134 miljoner till 80 miljoner (här ingår bland annat managementkonsulter, konsulter inom kvalitet och konsulter som arbetar med om- och nybyggnation som vi behöver för Gävlegatan och O-huset). Går man tillbaka till 2017 är minskningen 155 miljoner kronor, eller 66 procent.

Jag har fått en del frågor kring att Karolinska tappade i Dagens Medicins ranking "Bästa sjukhuset". Det finns en mängd olika listor och jag är trygg med att vi ger vård av hög kvalitet. Det finns också många ljuspunkter i rankingen, som att hjärta-kärl generellt placerar sig riktigt bra och att vi har väldigt korta väntetider inom njur- och pankreascancer. I tidningens ranking sänktes vi ganska mycket av överbeläggningar – och där ser vi nu att det ökade antalet vårdplatser leder till lägre beläggningsgrad. Nästa år ska vi komma högre i rankingen.