"Vår verksamhet håller hög standard då många medarbetare utför den här forskningen"

Nyhet

SJUKHUSDIREKTÖRENS BLOGG 18/10. Igår var jag på installationshögtid på Karolinska Institutet för att fira nya professorer och delta när KI delade ut priser för forskning och pedagogik.

Det är väldigt roligt att se hur bra det går för vår största samarbetspartner och se sjukhusets anställda, som också är anställda hos KI, få priser och promoveras till professorer. Det är ju den högsta nivån man kan nå i forskningsvärlden.

KI:s framgång inom klinisk forskning visar att vår verksamhet på sjukhuset håller hög standard eftersom många av våra medarbetare är de som utför den här forskningen. Som universitetssjukhus har vi, som alla vet, skyldigheter att inte bara ge patienter vård utan också att forska för att i framtiden kunna ge ännu bättre vård. Vi har dessutom ansvaret att utbilda framtida kollegor.

När det är ont om pengar, som nu, så är det viktigt att besparingarna inte går ut över den här viktiga kliniska forskningen och utbildningen. Det handlar precis som alltid om prioriteringar, och att prioritera forskningen för framtidens patienter.

Septemberresultatet var sämre än vad vi hoppats på, detta trots att personalkostnaderna för fast personal har minskat. Vi måste alla på sjukhuset hjälpas åt att hitta möjligheter att spara på inköp och andra aktiviteter, men vi måste också hitta mer effektiva sätt att samarbeta och bedriva vård. Alla behöver vara engagerade i att utveckla våra arbetssätt och alla kan göra någon förändring i de egna arbetssätten som går åt rätt håll.

Jag säger det igen: vi kan inte vänta med detta. Vi måste göra det nu, annars behöver vi ta itu med ännu större svårigheter nästa år än vi gjort i år.

Nu håller sjukhusavtalet för nästa år på att utformas och vi kan troligen ge mer information om innehållet och vad det innebär för oss nästa vecka, det är förstås en viktig del av sjukhusets förutsättningar för nästa år.

Björn