"Vi kan ta hand om flera patienter och samtidigt ge dem en ännu bättre vård"

Nyhet

SJUKHUSDIREKTÖRENS BLOGG 27/9. Ibland förekommer det att jag får kommentarer om att det är jag eller sjukhusledningen som ska spara pengar. Så är det inte. Alla på sjukhuset behöver hjälpas åt att spara pengar för läget är svårt och allvarligt. Det är mycket viktigt att alla medarbetare ser sin roll i detta.

Även om vi rör oss framåt i åtgärdsarbetet så finns det mycket kvar att göra. Vi är exempelvis fortfarande fler än vi borde vara för det uppdrag som har beställts av oss. En annan del är våra hyror.

Vi måste ha en plan på både kort och lång sikt för hur vi använder lokaler för administrativt arbete på ett effektivt sätt. Det kommer att vara lite besvärligt ibland, en del får flytta och en del får flytta flera gånger. I nästa vecka flyttar jag och mina medarbetare till en tillfällig placering.

Vi kommer sedan eventuellt att behöva flytta igen tills hela pusslet är lagt och vi kan få permanenta lokaler. Med den långsiktiga planen kommer det att bli bättre för alla på sikt, fram till dess får vi leva med att det blir lite rörigt – allt för att vi tillsammans måste ta ansvar för våra kostnader.

Som kanske flera av er vet så är jag ryggkirurg. Jag opererar fortfarande ibland och hade möjlighet att nu i veckan vara med på barnoperation och hjälpa till på en skoliosoperation. Det var fint att få samarbeta med våra proffsiga medarbetare. Inom detta område har den medicinska utvecklingen gått framåt, en skoliospatient behövde för några år sedan stanna sex dagar på sjukhus efter operation. Idag räcker det med tre. Vården utvecklas ständigt – det gör att vi kan ta hand om flera patienter och samtidigt ge dem en ännu bättre vård.

Björn