En intensiv vecka på Karolinska

Nyhet

SJUKHUSDIREKTÖRENS BLOGG 20/5. Förra veckans varsel var ett ett tungt beslut att ta men helt nödvändigt för att få kontroll över ekonomin. Nu fortgår arbetet med att detaljera hur personalminskningen ska ske på ett så klokt sätt som möjligt.

Förra veckan var jag tyvärr tvungen att informera om att vi har lagt ett varsel på 550 administrativa tjänster. Det ett tungt beslut att ta men helt nödvändigt för att få kontroll över ekonomin. Nu fortgår arbetet med att detaljera hur personalminskningen ska ske på ett så klokt sätt som möjligt.

Vi fortsätter även med de andra delarna i åtgärdsprogrammet, att anpassa antalet medarbetare till vårt nya uppdrag och att se över hyror, material-, läkemedel- och IT-kostnader. Vi vänder på alla stenar som inte påverkar patientsäkerhet och vårdplatser, eftersom det är vår högsta prioritering.

Även om dessa åtgärder naturligtvis innebär oro för många medarbetare behöver vi fortsätta på våra övriga projekt parallellt. Ett av dem är att göra vår verksamhetsmodell bättre. Som jag tidigare lovat så har all möjlighet att föra fram sina förslag på justeringar och förbättringar och nu har vi bjudit in alla medarbetare till dessa möten som hålls under maj och juni.

I torsdags firade vi "Karolinadagen". Det var första gången jag fick vara med på denna händelse då vi på sjukhuset delar ut priser till många medarbetare som gjort föredömliga insatser. Vi lyssnade också till Kodjo Alkolor som pratade om mångfald och vikten av att tro på sig själv och våga pröva nya saker. Det var en mycket positiv känsla under dagen och det här är ett exempel på en viktig aktivitet som lyfter fram all kompetens och allt engagemang som finns på Karolinska på ett positivt sätt.

Jag var för någon vecka sedan med på invigningen av strålverksamhetens nya lokaler i Solna. De har nu mycket fina, moderna och luftiga lokaler men framför allt otroligt kunnig personal. De använder en världsledande teknik där vi bland annat kan behandla patienter som drabbats av hjärntumörer med såväl konventionell fotonbestrålning som stereotaktisk strålbehandling och där det också finns kompetens för behandling med gammakniv och protonbestrålning vilket är unikt för Skandinavien.

Björn