En utmaning som är svår att motstå!

Nyhet

SJUKHUSDIREKTÖRENS BLOGG 16/4. När jag fick frågan om att få leda Karolinska Universitetssjukhuset kunde jag inte motstå erbjudandet. Det är ett enormt fint sjukhus med ett fantastiskt renommé i omvärlden.

Här finns kunskaper och kompetenser inom högspecialiserad sjukvård som inte finns någon annanstans i Sverige. Vi står för en stor del av den kliniska utbildningen av sjukvårdspersonal och bedriver banbrytande forskning ihop med Karolinska Institutet.

Samtidigt är utmaningarna många. Att genomföra så stora förändringar som Karolinska gjort de senaste åren lämnar ingen och inget obemärkt. Hela uppdraget håller på att förändras, verksamhet som alltid funnits här flyttas till andra vårdgivare, vi ska lära oss nya saker, vi har en ny banbrytande organisation, helt nya lokaler och ny spetsteknologi att jobba med.

Det innebär enorma möjligheter, men är också svårt, och ännu svårare i en stor organisation med 16 000 medarbetare. Det märks bland annat på vår ekonomiska situation detta år. Mitt sikte är tydligt inställt på att åtgärda ekonomin eftersom jag tror att många problem löser sig om vi får ekonomin i balans. Det leder till en stabilare arbetsmiljö och gör att medarbetarbetarna kan koncentrera sig på rätt saker. För att nå dit behöver vi jobba fokuserat med åtgärder och förbättringar av våra processer. Samtidigt ska vi fortsätta ta hand om våra patienter i tid och alltid sätta patienten först.

En oerhört viktig del av Karolinskas verksamhet är också forskning och utbildning. Jag är själv aktiv inom ryggkirurgi och ordförande för organisationen Cervical Spine Research Society (CSRS-E). Nu kommer jag inte hinna med forskningen lika mycket som förr, men jag kommer driva forskningsfrågorna tydligt. Det är vår skyldighet inom universitetssjukvården att utveckla behandlingen, vi måste hela tiden se om vi kan göra saker ännu bättre. I Sverige finns en fantastiskt fin kultur inom forskning. Patienterna är ofta positiva till att delta i studier och vi har patientregister i världsklass - så vi kan komma väldigt långt.

Att göra skillnad för andra är vad vi inom vården innerst inne drivs av. Vi ska fortsätta ge en förstklassig vård. Det är det viktigaste för oss nu och framöver.

//Björn Zoëga, sjukhusdirektör