Jag har tre prioriteringar

Nyhet

SJUKHUSDIREKTÖRENS BLOGG 24/4. Det har varit intensiva första veckor för mig som ny chef här på Karolinska Universitetssjukhuset. Jag börjar så smått lära känna både medarbetare och organisationen, vilket känns mycket bra.

Som jag skrev i förra inlägget har jag tre prioriteringar:

- Att vi ska fortsätta ge förstklassig vård
- Att vi ska förbättra den ekonomiska situationen
- Att vi ska bli en ännu bättre arbetsplats

Att ha ordning i ekonomin är en förutsättning för att ge vård av högsta klass. Därför har jag ägnat mycket av den första tiden åt att fördjupa mig i den ekonomiska situationen, som vi vet är ansträngd. Analysen pågår fortfarande och alla detaljer är inte tydliga. Men det står klart att situationen tyvärr är mer besvärlig än vad som framkommit tidigare. Utvecklingen hittills i år är mycket svag. Det finns behov av åtgärder redan nu, vilket jag här vill informera om.

Vi kommer att behöva genomföra ytterligare besparingar på minst 500 till 600 miljoner kronor under 2019, utöver de besparingar som redan planerats. En stor del av sparbehovet beror på att kostnaderna ökat mer än beräknat, en utveckling som måste vändas omgående.

Exakt hur besparingarna ska genomföras är för tidigt att uttala sig om. Vi kommer att noga kartlägga, lyssna och analysera för att klara omställningen på bästa möjliga sätt.

Men jag vill redan nu vara tydlig på en punkt: patienterna kommer först och patientsäkerheten kommer aldrig att äventyras.

Inom en månad kommer vi ha en tydligare bild och då återkommer jag med mer information.

/Björn