Regelverk, forskningsetik och Good Clinical Practice (GCP)

En utbildning om klinisk forskning för chefer Karolinska Trial Alliance har tillsammans med Läkemedelsverket tagit fram en nationellt kvalitetssäkrad utbildning inom klinisk forskning för chefer som en åtgärd efter Kjell Asplunds rapport om Macchiarini-fallet. För tillfället är den här kursen satt på paus och vi återkommer med uppdaterad information. Vid eventuella frågor, hör gärna av er till kta.karolinska@sll.se

Innehåll

Utbildningen fokuserar på chefens ansvar i relation till lagstiftningen och innefattar läkemedel, avancerade terapier, medicinsk teknik och andra typer av studier.

  • Finns det likheter och skillnader mellan klinisk forskning, kliniska studier, kliniska prövningar och sjukvård?
  • Vilka lagar och regler behöver man som chef känna till och vad innebär det i praktiken?
  • Vad innebär det och vilket ansvar har man som chef när man signerar ett avtal vid kliniska studier?

Målgrupp

Beslut om krav på att samtliga verksamhetschefer eller motsvarande inom universitetssjukvården i Region Stockholm ska ha utbildning i Good Clinical Practice (GCP) togs enligt förslag 87 (LS2017-0600). Detsamma gäller inom Karolinska enligt beslut i Karolinskas ledningsråd (KLR) 20 januari 2017. Utbildningen är även öppen för roller och funktioner som ligger utanför kravet.

OBS! Då innehållet i utbildningen är framtaget för att främst belysa ansvar för chefer eller motsvarande ersätter den inte den GCP-utbildning som krävs vid arbete i/med studier.

Anmälan i Lärtorget (sök på GCP i kurskatalogen) https://lartorget.sll.se/login.html

Om du inte har åtkomst till Lärtorget kontakta oss via kta.karolinska@regionstockholm.se

Information om personuppgiftsbehandling

De personuppgifter som du registrerar vid anmälan till våra kurser och utbildningar kommer att behandlas för att administrera ditt deltagande. Uppgifterna kommer efter kursen/utbildningen att sparas i fem år som underlag för utfärdande av kopior av kursintyg. Kontakta oss via kta.karolinska@regionstockholm.se om du önskar få dina uppgifter raderade.

Våra utbildningar