Symposium: Augmented Spine – Innovation, navigation and advances in spine research
Karolinska Unviersitetssjukhuset är ledande inom augmented and virtual reality i navigeringsstöd inom kirurgi. Den 5 februari arrangerar Karolinska ett symposium för att presentera det senaste på området, med både egna och inbjudna talare från olika delar av världen.
Smarta instrument och augmented reality utvecklas av kirurgerna själva
I innovationspartnerskap med företag utvecklar neurokirurger på Karolinska ny typ av utrustning för att ytterligare öka precisionen vid operation. '
2017 genomfördes den första ryggradsoperationen i världen med AR- och 3D-tekniken som utvecklat som en del av innovationspartnerskapet, och sedan dess fortsätter vi att utforska området tillsammans:
- AR-tekniken tas nu vidare till operationer i hjärnan
- AR ska testas i multifokala glasögon på kirurgen, från tidigare på skärm/monitor (2021)
- Smarta skruvar för ryggkirurgi – varnar i realtid om skruvspetsen riskerar gå utanför benet
- Smarta instrument för hjärnkirurgi – meddelar kirurgen vilken vävnad som berörs; tumör eller frisk vävnad (kan vara svårt att avgöra med blotta ögat även för en erfaren kirurg). "När vi får dem i klinisk bruk stor betydelse för hur bra man kan detektera en diffus tumör", säger Adrian Elmi Terander, neurokirurg.
- Smarta markörer för positionering – istället för fasta (ibland ganska klumpiga) markörer för att ställa in utrustningen utvecklas system som ska funka som ansiktsigenkänning, kameror känner igen kännetecken på ryggraden eller huden och korrigera navigationen i realtidsbild
- Robotkirurgi – ryggkirurgi, robotar som i stort sett sätter skruvarna, en robotarm är ihopkopplad med navigeringssystemet, roboten utför positioneringen av kirurgin och så tar kirurgen instrument och skruvar
- Verktyg för aggeregerad information. Vill optimera kirurgin så långt det är möjligt genom att utveckla verktyg som ger kirurgen överblick över all samlad information i en operationssal – från bilder, smarta instrument, hyperspektralkamera, navigeringssystem osv. Det kan bl a möjliggöra patologijobbet direkt i operationssalen, något som annars kräver att prover skickas till labb med väntetider för svar osv.
AR i ryggrad används och de andra tekniker som utvecklas i nästa steg kan komma att användas inom en snar framtid – kanske redan inom fem år. Se tidigare resultat och effekter nedan.
Flera av dessa landvinningar presenteras på symposiet på Karolinska i Solna 5 februari.
Innovationspartnerskap
Utvecklingen har främst drivits genom ett innovationspartnerskap mellan Karolinska och Philips, ett långsiktigt samarbete för att driva innovation utifrån kliniska behov. Forskning och innovation integreras i den kliniska vardagen och skapar förutsättningar för Karolinska att vara i frontlinjen och driva utvecklingen. I innovationssamarbetet involveras också andra vårdgivare och akademiska institutioner runt om i världen.
Vill du få en samlad bild av vad vi gör?
-
Läs skriften om Innovationsplatsen och innovation på Karolinska
Inspirerande exempel på medarbetares innovationsarbete, innovationspartnerskap – och Innovationsplatsens roll
Aktuellt från Innovationsstöd på Karolinska
-
Läs mer om pågående innovationsarbeten
Vård, akademi och näringsliv driver gemensamma initiativ med stöd av Innovationsplatsen, sjukhusets avdelning för innovationsstöd och näringslivssamarbeten. Här ryms patienters konkreta erfarenheter, vårdpersonalens specialistkompetens, forskning i framkant och globala näringslivsaktörer.
Innovationspartnerskap
Kalendarium
-
Aktuella evenemang
Intresserad av att möta oss som arbetar med innovation på Karolinska Universitetssjukhuset? Här presenteras aktuella evenemang som vi medverkar i.
Nyheter Utveckling och Innovation
-
Rapport: Hemsjukhusvård – lärdomar av hemmonitorering för avancerad vård i hemmet
Hur kan vi skapa individanpassad vård utanför sjukhusen för personer med svår kronisk sjukdom? Nu publicerar det regionala projektet Hemsjukhusvård sina lärdomar av ...
-
Vi vill skapa en innovationsvänlig kultur
– Sedan ett par år tillbaka gör vi en satsning på innovation i vårt tema, för att kunna fånga upp goda idéer från medarbetare och chefer på alla nivåer. Viktiga delar är gemensam ...