Barnonkologen på Karolinska Universitetssjukhuset vinnare av Guldpillret 2017

Nyhet

Barnonkologen på Karolinska Universitetssjukhuset får Guldpillret 2017 för att ha förbättrat underhållsbehandlingen för barn med blodcancer. Genom att koppla ihop två digitala tjänster ökar Barnonkologen patientsäkerheten och minskar arbetsbelastningen för personalen.

Tillsammans med Innovationsplatsen på Karolinska Universitetssjukhuset har Barnonkologen tagit fram en funktion som kopplar ihop den nationella e-tjänsten PEP (Patientens egen provtagning) med meddelandefunktionen i Vårdguiden 1177. På Karolinska Universitetssjukhuset kan därför familjer till barn med akut lymfatisk leukemi numera själva styra stora delar av vården med hjälp av den nationella e-tjänsten PEP.

– Det känns jätteroligt att det uppmärksammas. Vi har löst ett väldigt jobbigt problem för både familjer och personal genom att sätta ihop tekniskt enkla saker till en bra funktion, säger Therese Sjöberg, sjuksköterska och innovationsledare på Innovationsplatsen vid Karolinska Universitetssjukhuset, till Dagens Medicin.

Karin Ilien är sjuksköterska på Barnonkologen och har varit drivande i projektet.

– Vi blir ju stolta över att ha bidragit till någonting som får ett sådant fint pris. Det känns roligt att få vara med i ett projekt som kan utveckla vården till det bättre. Det är det som driver mig och som jag vill engagera mig i, berättar Karin.

Karin Ilien är en av pristagarna.

Karin Ilien berättar också att stödet från Innovationsplatsen betytt väldigt mycket för projektet.

– Det hade varit svårt att få till projektet utan Innovationsplatsens hjälp eftersom vi som arbetar på Barnonkologen behövs i den dagliga vården. Vi har inte den tiden som krävs för att kunna ha kontakt med rätt personer för att möjliggöra ett sådant här projekt. 

Läs mer om utnämningen på Dagens Medicin.

Läs Karolinska Universitetssjukhusets pressmeddelande.

Om Guldpillret

Guldpillret instiftades 2010. Bakom priset står Dagens Medicin och Apoteksmarknaden tillsammans med Läkemedelsförsäkringen.

Syftet är att uppmärksamma behovet av en bättre och säkrare läkemedelsanvändning.

Priset ska även stimulera till forskning och utveckling av metoder för säker hantering av läkemedel.
Vinnaren får ett utbildningsstipendium på 50 000 kronor och ett hederspris.

Guldpillret 2017 delas ut den 5 december på Dagens Medicins Life Science-dag.

Innovation inom barncancervården

Läs mer om innovationsarbetet inom barncancervården.

BarncancerAppen var bara början

Aktuellt från Innovationsstöd på Karolinska