Så ska Karolinska Universitetssjukhuset minska sin klimatpåverkan med 40 procent
Sjukvård står för en betydande del av de globala utsläppen och övergången till mer hållbara vårdmodeller är nödvändig. På Karolinska Universitetssjukhuset pågår ett aktivt och målmedvetet miljö- och klimatarbete: fram till 2027 ska den cirkulära resursanvändningen öka och utsläppen av växthusgaser minska med 40 procent.
En väsentlig del av Karolinskas utsläpp kommer från medicinsk utrustning, inklusive engångsartiklar. Sjukhuset har därför antagit en omfattande strategi för att minimera sin miljöpåverkan. Här ryms bland annat vägledning till verksamheterna kring hur de kan förbättra sin användning, återanvändning av material och hur de kan använda Tableau för att visualisera sina utsläpp. Verksamheterna uppmuntras också att välja aktiviteter för cirkulär materialanvändning och införa nya resurssmarta alternativ med låga koldioxidutsläpp.
Viktiga steg på vägen har redan tagits. Utsläppen från vissa engångsartiklar som förkläden och operationsdukar har minskat sedan 2022 genom ökad användning av biobaserade produkter och produkter med lägre koldioxidutsläpp. Ytterligare framsteg har gjorts i olika projekt för cirkulär hantering.
Från linjärt till cirkulärt flöde
Ett initiativ möjliggör att förkläden kan smältas ner och återanvändas, vilket potentiellt kan minska avfallet med över 200 000 kg årligen och utsläppen från förkläden med 85 procent. Programmet Reglove för återanvändbara handskar är en pilot som implementerats på en avdelning och som skulle kunna minska avfallet med 100 000 kg per år om det infördes i hela sjukhuset. Dessutom, genom att ersätta de traditionella kanylburkar som används för farligt, smittsamt och kontaminerat avfall med biologiskt nedbrytbara motsvarigheter, skulle sjukhuset kunna minska 55 procent av växthusgasutsläppen.
– Vi är så klart stolta över det vi åstadkommit, samtidigt som vi har väldigt långt kvar för att nå målet. De närmaste åren kommer vi behöva göra stora insatser. För att lyckas måste vi samarbeta med både innovatörer, leverantörer och andra inom hälsosjukvården. Vi behöver gå från ett linjärt produktflöde till ett mer cirkulärt för många fler produkter, säger Petra Michélsen, hållbarhetschef på Karolinska Universitetssjukhuset.
Region Stockholm har antagit ett mål om att vara klimatneutrala till 2035 – en utmaning som Karolinska Universitetssjukhuset och hela regionen arbetar för att uppfylla.
Följande aktiviteter ingår i Karolinskas hållbarhetsprogram och bidrar alla till att minska växthuseffekten:
- Minska utsläpp från lustgas och anestesigaser.
- Optimera vårdprocesserna och minska utsläpp från material- och produktanvändning genom att till exempel ställa hållbarhetskrav i upphandling.
- Minska mängden engångsmaterial genom att till exempel välja flergångsartiklar.
- Öka användningen av biobaserade och återvunna produkter såsom stickburkar och skyddsutrustning.
- Delta i projekt för att skapa cirkulära flöden, exempelvis kring medicinteknisk utrustning.
- Förlänga produkters livslängd genom att återanvända dem.
Minska energianvändningen genom att energioptimera och stänga av utrustning som inte används.
I hållbarhetsprogrammet ingår även aktiviteter kopplade till social och ekonomisk hållbarhet.
Senaste nyheterna
-
Fyra nya NHV-tillstånd till Karolinska Universitetssjukhuset
Karolinska Universitetssjukhuset har, genom Region Stockholm, fått uppdraget att bedriva nationell högspecialiserad vård (NHV) inom fyra områden: kirurgisk behandling av lymfödem, ...
-
Karolinska har världens bästa medarbetare – här berättar fem vad de är bäst på
Vi firar att Karolinska Universitetssjukhuset för några veckor sedan rankades som världens femte bästa sjukhus 2025 enligt tidskriften Newsweek! Men vad vore sjukhuset utan ...