"Vi är hjärtat av operationsverksamheten”

Nyhet

Verksamheten Sterilteknik och Logistik bemannade extra under hösten för att kunna möta behoven när satsningen 1000 extra operationer före jul startades. Tack vare verksamhetens strikta rutiner finns det sterila instrument till bland annat operationsverksamheten.

Operationssatsningen nådde redan sitt mål i slutet av november och nu är förhoppningen att kunna genomföra ytterligare 500 helgoperationer före jul.

Sterilteknik är en dygnet-runt-verksamhet som arbetar hårt för att hålla instrument sterila och redo för operation och avdelningar men även för externa verksamheter som mottagningar och vårdcentraler.

Yvonne Jonsson och Maria Hawborn.

– Vi är faktiskt hjärtat av operationsverksamheten. För finns inte vi, finns det inga sterila instrument, säger Yvonne Jonsson, sterilteknisk chef.

Yvonne berättar att verksamheten i Huddinge har behövt bemanna extra under hösten inför de extrainsatta operationerna genom att ta in extra timanställda, men det verkar inte ha påverkat verksamheten i stort tack vare deras rutiner och de prioriteringar som verksamheten gör på en daglig basis. Gods med instrument som ska förberedas inför kommande operationer är det som prioriteras. Men det är många steg som måste ske tills instrumenten når en operationssal.

– Instrumenten diskas i våra diskdesinfektorer för att sedan smörjas, funktionskontrolleras, packas och slutligen autoklaveras för att levereras sterila ända fram till patient. Så naturligtvis blir det en ökad press, säger Yvonne Jonsson.

Alla typer av instrument kommer till verksamheten, vanliga instrument som saxar och pincetter men även mer högteknologiska instrument som ska steriliseras och förpackas på nytt för att vara i ordning inför nästa operation.

– Det är väldigt basic, att vi får i ordning på materialet som man ska använda inför operationerna, annars stannar hela den produktionen upp. Då kan ingen opereras, tillägger Maria Hawborn, gruppchef på verksamheten.