Växtämne i chilifrukter ger effektiv behandling mot svåra smärtor

Nyhet

Nobelpriset i fysiologi eller medicin kan leda till nya och bättre läkemedel för behandling av smärta. En av upptäckterna är hur känslan av hetta uppstår, som upptäcktes med hjälp av växtämnet kapsaicin som finns i chilifrukter. Högspecialiserad smärtvård på Karolinska i Solna har använt läkemedel med kapsaicin mot smärtbehandling i flera år.

Ardem Patapoutian och David Julius har tilldelats Nobelpriset i fysiologi eller medicin för sina upptäckter av receptorer för temperatur och beröring. 
David Julius forskning står ut eftersom han använde sig utav växtämnet kapsaicin som finns i chilifrukter, som framkallar känslan av hetta. Med hjälp av bland annat kapsaiciner hittade han en sensor som kan registrera värme i hudens nervtrådar. 
Både David Julius och Ardem Patapoutians upptäckter kan leda till nya läkemedel och behandlingssätt för patienter med svåra smärtor. 

Att kapsaiciner kan användas i medicinskt syfte är ingenting nytt. Högspecialiserad smärtvård på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna har använt läkemedel med kapsaicin för att behandla patienter med svåra kroniska smärtor sedan cirka 10 år tillbaka. 

- Kapsaicinet har vi använt länge som behandling mot perifer neuropatisk smärta, det är smärtillstånd som uppkommer på grund av skador eller sjukdomar i perifera nervsystemet, berättar Nanna De Rezende Strander, sektionschef på Högspecialicerad smärtvård, har ett siteövergripande ansvar för smärtvården på Karolinska Universitetssjukhuset.   

De patienter som besöker verksamheten har exempelvis nervsmärtor som orsakats av cancerbehandling eller diabetes. När kapsaicinet appliceras på patienten så kan det till en början brännas, men eventuellt går det över och patienten får minskad smärta eller till och med blir helt och hållet smärtfri. Patienten går då på regelbundna behandlingar hos verksamheten där de får läkemedlet var tredje månad. 

En av fördelarna med att behandla smärtor med kapsaicin är att ämnet inte är beroendeframkallande, till skillnad från många andra läkemedel mot smärta som innehåller opioider.  

- Vi gör ju allt för att inte utsätta våra patienter för större risker med behandlingarna. Men det är en balansgång som inte alltid är lätt att klara av. Vi behöver definitivt fler läkemedel mot smärta som inte orsakar skador, så som beroendetillstånd, säger Nanna De Rezende Strander.