De har startat Karolinskas första fellowship för sjuksköterskor

Nyhet

Sjuksköterskorna på sektionen GI Endoskopi har startat Karolinskas första fellowship för sjuksköterskor. Annonsering ska ske först i vår men redan nu är intresset för att delta stort.

Sjuksköterskornas fellowship är inspirerat av det fellowship som idag finns etablerat för läkare.

- När vi är på utbildningar och kongresser så känner vi ju igen läkare som har varit på fellowship hos oss. Men vi insåg att vi inte har någon kontakt med sjuksköterskorna på andra sjukhus. Läkare har också önskat att deras sjuksköterskor ska få komma hit och lära av oss, berättar röntgensjuksköterska Lene Florén Pihlsten som tillsammans med Emma Cannerbo har startat ett fellowship för sjuksköterskor inom ERCP på Sektionen GI Endoskopi.

Fellowshipet pågår i två veckor och är till för legitimerade sjuksköterskor med minst ett års erfarenhet av att assistera vid ERCP.

Lene Florén Pihlsten med nuvarande fellow operationssjuksköterska Robin Hagelberg. Foto: Emma Cannerbo

- Vi är specialister och gör de mest avancerade ERCP-erna i hela Norden, flera stycken varje dag. Det här är en chans för sjuksköterskor från andra sjukhus att få komma hit och lära sig mer. De får vara med och assistera medan vi står med som stöd, säger Lene Florén Pihlsten.

Idén om att starta fellowship har funnits länge, men blivit senarelagd på grund av pandemin. När sedan andra sjukhus började höra av sig och fråga om de hade startat så insåg de att intresset var stort och bestämde sig för att dra igång ett pilotprojekt.

- Vi anpassar programmet efter deras kunskaper och vad de själva vill få ut av att vara här. De får assistera vid minst en ERCP om dagen. Sedan har vi produktgenomgångar, många andra sjukhus har ju inte alltid lika många alternativ som vi har, och vi pratar om att vi försöker jobba så mycket sterilt som möjligt, säger Emma Cannerbo, sjuksköterska.

Just nu är den andra fellow-sjuksköterska på plats och flera står på kö, även om den officiella annonseringen kommer att ske först i vår. Projektet har också bidragit till att de själva ibland behöver reflektera mer kring varför de gör på vissa sätt.

- Vissa saker har blivit så självklara för oss, men nu kan vi få frågor om varför vi gör på vissa sätt så det blir en liten uppfräschning för oss. Sedan handlar det mycket om att bygga upp ett nätverk där vi som jobbar med detta känner varandra och att vi kanske kan höra av oss till varandra framöver, säger Lene Florén Pihlsten.

Toppbild: Till vänster Lene Florén Pihlsten, i mitten verksamhetens första fellow, Veronica Svensson från Endoskopicentrum, Capio St Görans sjukhus, till höger Emma Cannerbo. Foto: Per Bergenzaun.

FAKTA

ERCP står för Endoskopiskt Retrograd Cholangio-Pankreatografi och är endoskopisk undersökning och behandling av gallvägarna och bukspottkörteln.

Karolinskas ERCP-verksamhet utför högspecialiserad vård för patienter från hela landet. Här görs cirka 1000 ERCPer årligen.

Fellowship för sjuksköterskor pågår under två veckor. Just nu körs ett pilotprojekt. Ansökan öppnar i vår och är öppen för sjuksköterskor från hela landet med minst ett års erfarenhet av ERCP.