Träning kan lindra symptom under klimakteriet

Nyhet

Angelica Lindén Hirschberg är professor och överläkare inom gynekologi och reproduktionsmedicin vid Karolinska Universitetssjukhuset. På Klimakteriedagen 18 oktober håller hon ett öppet digitalt föredrag om att många vanliga symptom under klimakteriet kan lindras av en sund, aktiv livsstil.

Klimakteriet är en naturlig del av kvinnokroppens åldrande. Det beror på att äggblåsorna i äggstockarna håller på att ta slut och de som finns kvar bildar lägre mängd östrogen. Under några år blir ägglossning och mensblödning oregelbunden. När mensen har uteblivit ett helt år betyder det generellt att den inte kommer tillbaka och att man har uppnått menopaus. I genomsnitt sker detta vid 51 års ålder, men det är normalt att ha sin sista mens mellan 45 och 60 års ålder.

Äggblåsorna fortsätter att bilda hormonet östrogen, men i mindre mängd. Östrogen påverkar många organ i kroppen, till exempel livmodern, slidan, skelettet och hjärnan. I samband med menopaus brukar de klassiska klimakteriesymptomen uppträda i form av värmevallningar och svettningar, gärna nattetid så att de påverkar sömnen negativt. Andra symptom kan vara humörsvängningar, nedstämdhet och urinvägsbesvär. Ungefär fem år efter sista mensen är äggblåsorna helt slut och kroppen har en konstant låg nivå av östrogen. Det är då symptom på torra slemhinnor i underlivet med bland annat samlagssmärta blir mer påtagliga.

Angelica Lindén Hirschberg är professor i obstetrik och gynekologi, Karolinska Institutet och överläkare inom gynekologisk endokrinologi vid Karolinska Universitetssjukhuset. Hon har också uppdrag som bland annat medicinsk rådgivare till Internationella olympiska kommittén och officiell gynekolog för Sveriges Olympiska Kommitté. Foto: Sofia Nahringbauer/Karolinska Institutet

Även kroppens ämnesomsättning och fettfördelning förändras. Mer fett kan samlas runt midjan och risken ökar att få högt blodtryck och höga halter av blodfetter.

– Det är jätteviktigt att ha sunda kostvanor under klimakteriet. Om man inte ser upp, kan man öka en hel del i vikt. En god sömn har också positiv effekt för att hålla vikten nere, säger Angelica Lindén Hirschberg. 

Att träna och röra sig även under klimakteriet är nödvändigt, både för att hålla en normalvikt och för att lindra symptom. Angelica Lindén Hirschberg berättar att fysisk aktivitet kan ha positiv effekt på vallningar och svettningar.

– Många känner sig oroliga för urinläckage under träning. För att förhindra det kan man träna bäckenbotten och göra knipövningar. Träningen bör också vara av formen ”low impact”, exempelvis simning och cykling. Undvik alltför mycket hoppande och studsande, tycker Angelica Lindén Hirschberg.

Foto: Pixabay, Karolinska Institutet

Föredrag med Angelica Lindén Hirschberg