Karolinska Universitetssjukhuset inleder innovativt partnerskap med världsledande Sheba Medical Center i Israel

Nyhet

Karolinska Universitetssjukhuset har signerat ett avtal med världsledande Sheba Medical Center i Israel. Det gemensamma partnerskapet är tänkt att fokusera på innovation och utveckling av lösningar på områdena digital hälsa, kliniska data och inte minst precisionsmedicin där Karolinska prioriterar högt att övervinna klyftorna mellan hälso- och sjukvård, forskning och innovation.

- Att utveckla strategiska och innovativa partnerskap med andra ledande internationella sjukhus är ett centralt fokusområde om vi ska kunna leva upp till vår vision om att i framtiden kunna behandla och lindra det som inte går att behandla eller lindra i dag. Genom pionjäranda, innovation och samarbete vill vi leda och ha en framträdande plats inom hälso- och sjukvård, forskning och utbildning. Karolinskas framstående kunskap och internationella ställning gör oss till en attraktiv partner. Det finns en stor potential vi kan utveckla tillsammans, så det är mycket glädjande att vi nu kan inleda samarbetet med Sheba, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska Universitetssjukhuset.

- Vi är mycket glada över att nu börja arbeta tillsammans med Karolinska Universitetssjukhuset för att ta hälso- och sjukvårdsinnovationerna till nästa nivå. Jag är övertygad om att samarbetet mellan våra två ledande institutioner, med all den erfarenhet vi har inom forskning och utveckling, kommer att leda till meningsfulla och värdeskapande lösningar för våra patienter. Tillsammans kan vi ändra hälso- och sjukvårdens framtid, säger innovations- och medicinska chefen Eyal Zimlichman vid Sheba.

De två prisbelönta sjukhusen vill genom sitt samarbete utöka sina innovativa ekosystem och ta fram nya hälso- och sjukvårdslösningar som kan komma patienterna till gagn. Sheba Medical Center är Israels största sjukhus och har tre år i rad rankats bland de tio bästa sjukhusen i världen av Newsweek. Sheba Medical Center är mest känt för sin utveckling av digitala sjukvårdslösningar som används både i och utanför Israel.

Karolinska Universitetssjukhuset rankas sjua i hela världen och tvåa i Europa på Newsweeks lista över världens bästa sjukhus 2021. Karolinska är också bland de tio bästa vårdgivarna i världen på listorna World’s Best Smart Hospitals 2021 och Best Specialized Hospitals 2021. Sjukhuset har en tydlig uppgift inom högspecialiserad hälso- och sjukvård och fortsätter att utveckla avancerade sjukvårdslösningar som kommer patienterna till nytta.

Fakta och statistik

Karolinska Universitetssjukhuset topprankas på listorna World’s Best Hospitals, World’s Best Smart Hospitals och Best Specialized Hospitals 2021.

Karolinska Universitetssjukhuset har bäst resultat inom hjärtoperationer och lägst dödlighet. (30-dagarsdödligheten var år 2020 1 procent, vilket är lägst hittills för Karolinska och lägst i hela världen.)

Precisionsmedicin är ett prioriterat utvecklingsområde på Karolinska. Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset har etablerat ett gemensamt precisionsmedicinskt centrum.

Karolinska är det sjukhus i Sverige som har tagit hand om över 20 procent av det totala antalet covid-19-patienter (11 350 patienter i september 2021).

Karolinska Comprehensive Cancer Center är ett ackrediterat kompetenscentrum för cancervård och cancerforskning och det första i Sverige.

Karolinska fortsätter att skapa en stark framtid för både personal och patienter genom en decentraliserad organisation som utökar dess verksamhetsmandat, med förenklad administration och ekonomisk kontroll.

Om Sheba Medical Center

Sheba Medical Center i Tel Hashomer är det största och mest mångsidiga medicinska centret i Mellanöstern. Sheba Medical Center påverkar hela världen med sin medicinska vård, forskning och transformation av hälso- och sjukvården. I Sheba’s City of Health samsas sjukhus för akutvård och rehabilitering, forsknings- och innovationscentrum, medicinskt simuleringscenter och center för katastrofinsatser i ett stort gemensamt område mitt i Israel. Som universitetssjukhus med anslutning till Sackler medicinska fakultet vid Tel Aviv Universitet formar Sheba hälso- och sjukvårdens framtid genom att utbilda nästa generations vårdgivare. Sheba är ett öppet sjukhus utan gränser som välkomnar patienter och hälso- och sjukvårdspersonal från hela världen genom att kontinuerligt erbjuda medicinsk vård på högsta nivå till alla behövande. Sheba har tre år i rad (2019, 2020, 2021) rankats av Newsweek som ett av de tio bästa sjukhusen i världen.