Alltid öppet ökar tillgängligheten för gynmottagningen

Nyhet

För att öka sin tillgänglighet ska appen Alltid Öppet bli den huvudsakliga kontaktvägen in för patienterna till gynekologiska mottagningen. Projektet har startat framgångsrikt med endometriospatienterna.

Arbetet med att öka gynmottagningens tillgänglighet inleddes i våras.

- Vi valde att starta mot våra endometriospatienter eftersom Alltid Öppet som kontaktväg passar väldigt bra för den patientgruppen. Det är unga kvinnor mitt i livet som är vana vid att söka och navigera på nätet. De har också behov av täta vårdkontakter, säger Lindha Dahl, omvårdnadschef patientflöde gynekologi.

Hittills har de börjat med e-kallelser för bokningar till läkarmottagningen, ett forum med de vanligaste frågorna och svaren, receptförnyelse för läkarna och en chattfunktion som är tillgänglig för mottagningens patienter och som bemannas av kontaksjuksköterskorna.

Vy från Alltid Öppet.

- De här patienterna har behov av snabb kontakt med vården när de hamnar i smärtskov. Vi känner de flesta av våra patienter och genom att vara tillgängliga i chatten har de någon att vända sig till. Det kan minska oro och ångest och vara lugnande, säger Madelen Wolffelt, en av kontaksjuksköterskorna som bemannar Alltid Öppet.

Fördelarna med e-kallelserna, förutom rent miljömässiga, är att de når patienterna snabbare, de har genererat färre avbokningar och gör kallelserna lättillgängliga. Även receptförnyelsen har blivit smidigare då läkaren direkt kan se patientens önskemål i appen.

- Vi har också börjat med videobesök för dem som ska besöka en sexolog. Det har fungerat jättebra och betyder att patienter som har smärtor kan ta ett besök hemifrån istället för att avboka eller behöva ta sig till sjukhuset när man har ont, säger Lindha Dahl.

Planen är att så småningom låta Alltid Öppet införas brett över hela den gynekologiska mottagningen och vara huvudkanalen för kontakt för alla deras patienter.

Bild: Kontaktsjuksköterskorna på gynekologiska mottagningen som bemannar Alltid Öppet. Från vänster: Marie Thulin, Madelen Wolffelt, Louise Kalholm och Ida Sang. Foto: Therese Ottosson