Vaccinexperten svarar på frågor om dos 3: "Kommer på sikt gälla alla vuxna”

Nyhet

Under september startar covid-19-vaccination av dos 3 för utvalda riskgrupper på Karolinska Universitetssjukhuset. Helena Hervius Askling, överläkare i infektionssjukdomar, svarar på några av de vanligaste frågorna kring dos 3.

Helena Hervius Askling är överläkare i infektionssjukdomar vid Karolinska Universitetssjukhuset, ingår i Vaccelerate, ett EU-finansierat projekt för covid-19 vaccinprövningar och är och medicinskt stöd i covidvaccinfrågor till Region Stockholm. Hon har följt utvecklingen under hela året och svarat på många frågor från både vårdpersonal och allmänhet.


Här svarar Helena på några av de vanligaste frågorna kring tredje dosen av covid-19-vaccin:

1. Vilka grupper får dos 3?

Personer med kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller medicinering, definierat enligt Folkhälsomyndigheten men ändå med utrymme för bedömning av specialister som handlägger aktuella sjukdomar.

2. Vad vet man om biverkningar efter dos 3?

Det finns inga säkerhetssignaler hittills - och hittills i de studier som gjorts och i länder som ger tredje dosen ser biverkningarna ut som de vanligaste efter dos 1 och 2, det vill säga övergående mindre allvarliga 1-2 dagar efter vaccinationen.

3. Behöver alla invånare framöver ta en tredje dos?

Ja, på längre på sikt kommer åtminstone alla vuxna med säkerhet rekommenderas en tredje dos.

4. Kan det bli även en fjärde dos eller fler? Hur vet man när det är tillräckligt?

Det kan bli fler doser, precis som med andra vacciner till exempel influensa och TBE. Det beror på hur pandemin utvecklas, hur många som får möjlighet att vaccinera sig i världen, och eventuella nya mutationer. Vi lär oss efterhand men de med högst risk för svår sjukdom kommer vi troligen under överskådlig tid att behöva skydda mot allvarlig covid-19.

5. Hur ser vaccinforskningsläget ut framåt? Vad pågår och finns det några nya uppdateringar?

Stor fråga som kräver större utrymme men sammanfattningsvis kan man konstatera att vaccinforskningsfältet har fått en otrolig "boost", för att använda ett vaccinuttryck och det innebär att vaccinutvecklingen som rör covid-19 vaccin kan ge världen bättre möjlighet att bekämpa andra infektioner som får mindre medialt utrymme och drabbar fattiga områden. Vad gäller covid-19 vaccin finns fortfarande hela spektrat av vaccinteknologier representerat inklusive till exempel nasala vacciner som kan skydda oss mot själva smittan.

6. Hur gör man för att boka tid för tredje dos om man är i en utvald riskgrupp?

Berörda patienter kommer att bli kontaktade angående detta.

Fakta

· Vaccinationerna av personer med nedsatt immunförsvar som rekommenderas dos 3 sker på Karolinska Universitetssjukhuset från och med september.

· Utvalda riskgrupper enligt Folkhälsomyndighetens definition kommer att kontaktas via sms eller telefonsamtal för erbjudande om vaccinationstid.

· Rekommendationen är att den extra dosen ges med samma vaccin som getts vid den tidigare vaccinationen. De som tidigare vaccinerats med Vaxzevria (Astra Zeneca) ska vaccineras med något av mRNA-vaccinerna. Den extra dosen ges tidigast åtta veckor efter den andra dosen.

Läs mer på Vårdgivarguiden genom att klicka här.