Skadade pojkens dröm att få återse terapihunden

Nyhet

När fyraårige Leon besökte sin farmor i Stockholm i maj 2019, var han med om en allvarlig trafikolycka. Under flera veckor vårdades han på Astrid Lindgrens Barnsjukhus vid Karolinska, och tillståndet var kritiskt. En dag besöktes han av terapihunden Moltas – och efter det började Leons tillstånd sakta förbättras.

När Leon fick träffa Moltas visade han glädje för första gången efter olyckan. Foto: Privat

Astrid Lindgrens Barnsjukhus terapihund, den vitlockiga labradoodlen Moltas, har hjälpt många barnpatienter. Genom gos, klappar och lek kan barnet få glömma sitt sjukdomstillstånd en stund. För Leon, då fyra år, betydde mötet med Moltas att allting vände. 

– När Moltas kom på besök såg Leons familj honom le för första gången efter olyckan. Efter att ha umgåtts med Moltas kunde Leon flyttas från barnintensiven till LIVA, en intensivvårdsavdelning för mindre kritiska tillstånd. En tid senare fick familjen återvända hem till Polen för vidare vård och rehabilitering, berättar Anette Jirbäck som är barnsjuksköterska på Astrid Lindgrens Barnsjukhus vid Karolinska Universitetssjukhuset, och hundförare till Moltas.

Moltas är Leons starkaste minne från hans veckor på Astrid Lingrens Barnsjukhus. Foto: Anna Wolosz

Strax före sommaren kom ett mejl från Leons farmor till Anette Jirbäck. Farmodern berättade att Leon saknade Moltas och att hans stora dröm var att få träffa hunden igen. Den drömmen ville Anette gärna uppfylla och de stämde möte utanför Hotel Carolina Towers på Eugeniavägen i Solna. Mötet blev ett känslosamt återseende för hans familj och den personal som vårdade Leon.

Leon hann bara träffa Moltas tre gånger under sin vistelse på Karolinska Universitetssjukhuset. Ändå är hunden det som Leon minns bäst från sjukhustiden. Idag mår Leon mycket bättre men han lider fortfarande av komplikationer efter olyckan. Leons familj har skaffat en egen labradoodle som förgyller tillvaron för Leon och hans bror Tymon. 

Anette Jirbäck, barnsjuksköterska vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus, är hundförare till Moltas. Hon ville gärna att Leon och hans bror Tymon skulle få träffa Moltas igen. Foto: Anna Wolosz

Stiftelsen Astrid Lindgrens Barnsjukhus

Verksamheten med terapihund stöds av Stiftelsen för Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Stiftelsen verkar för att miljön inom sjukhuset ska underlätta barnens vistelse på sjukhuset och påskynda deras tillfrisknande.

Läs mer: Stiftelsen för Astrid Lindgrens Barnsjukhus