Framsteg i Alzheimerforskningen

Nyhet

Idag är det den Internationella Alzheimerdagen och Miia Kivipelto, FoU-chef för Tema Inflammation och Åldrande och professor i geriatrik på KI pratar om vikten av att uppmärksamma denna dag.

Alzheimers sjukdom är den vanligaste demenssjukdomen i världen och ses som en folksjukdom. Men det arbetet Miia Kivipelto, FoU-chef för Tema Inflammation och Åldrande har gjort visar är att det går att förebygga och bromsa sjukdomens fart. 
FINGER-studien publicerades 2015 och är den första studien i världen som visar att det går att förebygga minnesstörningar genom fysisk aktivitet, kosthållning, minnesträning, sociala aktiviteter och att ta hand om vaskulära riskfaktorer som kolesterol, blodtryck, diabetes och fetma.

- Allt som är bra för hjärtat är bra för hjärnan. Det här paketet kan förebygga minnesproblem, funktionsnivån förbättras, livskvaliteten förbättras och minskar risken för andra kroniska sjukdomar. Det var väldigt tydliga resultat. Och det som har hänt nu är att FINGER-studien har fått mycket uppmärksamhet i hela världen, säger Miia Kivipelto.


Nätverket World Wide Fingers startades 2017 där över 40 länder deltar i uppdraget att dela kunskap och erfarenheter inom kliniska prövningar för förebyggande av demens och Alzheimers sjukdom genom en kombination av livsstilsförändringar. 

Se filmen nedanför för att höra Miia Kivipelto förklara varför det är viktigt att uppmärksamma denna dag.

Internationella Alzheimersdagen med Miia Kivipelto