Tuff inledning på sommaren för barnakutmottagningarna

Nyhet

Flexibilitet och samarbete har gjort att sommaren på barnakutmottagningarna har gått ihop. Men det har också varit tufft med fler patienter än både 2020 och 2019.

Det har varit ett högt söktryck på Karolinskas båda barnakutmottagningar under sommaren. I både Huddinge och Solna har antalet sökanden varit fler än somrarna 2020 och 2019.

- Det har varit ett högt tryck av det ordinarie akutflödet, men vi har också sett fler infektioner som normalt inte dyker upp under sommaren, bland annat RS-virus men också magsjuke- och förkylningsvirus. Samma sak har noterats på flera håll i Europa. Vi har också haft ett ökat flöde av frakturer, skador och intoxikationer, berättar Malin Ryd Rinder, verksamhetschef ME Barnakutsjukvård.

Den mest påtagliga ökningen var under juni månad då vistelsetiderna för patienterna på akutmottagningarna var längre än vanligt med flera akuta inläggningar och ett ökat antal patienter som väntade på vårdplats över natten. I juni hade barnakutmottagningen i Solna i snitt 164 patienter om dagen, i juli var antalet färre och närmare normalvärden, men fortfarande högre än både 2020 och 2019.

- Trots att våra barnavdelningar i Solna och Huddinge hade fler platser öppna i år så var det en tuff vårdplatssituation under en stor del av sommaren och en hög beläggningsgrad inom BIVA. Flest patienter var det i Solna men även i Huddinge ökade antalet patienter in i sommarmånaderna vilket inte är det vanliga, säger Malin Ryd Rinder.

Bemanningssituationen på barnakutmottagningen i Solna har varit ansträngd och flexibilitet och förmågan att ställa om vid behov har varit en nyckel för att få verksamheten att gå ihop.

- Vi har fördelat resurserna dit de behövts, exempelvis till triagen när inflödet ökade. Vi införde nya extrapass på helgerna för läkarna, ledningsläkarpass infördes varje helg, två avdelningsassistenter har avlastat så mycket de har kunnat, chefer har jobbat mer kliniskt och vi har haft välfungerande timanställda sommarundersköterskor, med mera. Vi har alla hjälpts åt på ett fantastiskt sätt, säger Malin Ryd Rinder.

Medarbetarna har också hjälpts åt över siterna, och likande flexibilitet kring bemanningssituationen har behövts i Huddinge även om situationen i stort har fungerat väl. Några av de största utmaningarna i Huddinge var stängningen av återbesöksmottagningen, som medförde fler återbesök och telefonuppföljningar till akuten, samt att det var svårt att få läkarna att räcka till under jourtid.

- Vi har lyckats få ihop denna sommar och kunnat ta emot de barn som behövt vår vård med hjälp av alla våra fantastiska och lojala medarbetare som verkligen har ställt upp, jobbat extrapass, löst sjukluckor och varit oerhört flexibla. Stort och varmt tack till alla, hälsar Malin Ryd Rinder och Magnus Flodberg, verksamhetschefer för Barnakutsjukvården.

Antal patienter i akutflöden

Juni 2021: Solna 4 966, Huddinge 1 296*

Juni 2020: Solna 3 568, Huddinge 982*

Juni 2019: Solna 4 229, Huddinge 1 165*

 

Juli 2021: Solna 3 533, Huddinge 1 030*

Juli 2020: Solna 2 909, Huddinge 670*

Juli 2019: Solna 3 281, Huddinge 927*

* ÖNH-patienter och hänvisningar syns inte i statistiken för barnakuten Huddinge.