Hans innovation ska underlätta vid blodprovstagning på barn

Nyhet

Blodprovstagning på barn är komplext och som personal kan det vara svårt att hitta rätt informationsmaterial. Henrik Hjelmgren såg förbättringsmöjligheter och samlade ihop allt i en app.

Henrik Hjelmgren är universitetssjuksköterska på Astrid Lindgrens Barnsjukhus och forskar om blodprovtagning på barn.

- Blodprovtagning på barn är en komplex och ibland svår procedur att utföra. Man vill ju att det ska bli så bra som möjligt för barnen. Det finns massor av bra information, bra smärtlindring och vi har lekterapin som kan hjälpa till vid stickrädsla. Men all information är utspridd och det är ett krävande jobb att som personal försöka ta till sig allt.

Henrik fick idén om en app som kunde samla all information på ett ställe, för bättre tillgänglighet. Med hjälp av medel från Innovationsfonden kunde han utveckla sin idé, som just nu har arbetsnamnet Blodprovstavlan.

- Jag tog tidigt kontakt med verksamhetsutvecklarna på Karolinska IT för att undersöka de tekniska lösningarna. De presenterade Microsoft power apps som finns inom Region Stockholm och fungerade bra för det jag ville göra.

Synpunkter på arbetet har samlats in via ett flertal tvärprofessionella workshops och idag finns en första version av appen som nu testas på hans egen vårdavdelning. Henrik Hjelmgren vill att appen ska kunna användas av alla medarbetare som behöver förnya eller öka sin kunskap om blodprovstagning på barn, samt att den även ska kunna rikta sig till barnet med film och bildmaterial om hur en provtagning går till.

- Vi har bara börjat använda appen men hittills verkar tekniken fungera bra. Vi ska utvärdera den under våren och se om det behövs mer eller mindre av något material. Jag har också ansökt om vidare bidrag för att ytterligare utveckla den med mer information riktad mot barn. Jag vill bland annat lägga in ett spel riktat mot lite större barn.

Det stora målet är att varje avdelning som arbetar med barn ska ha tillgång till appen, på Karolinska och även på andra sjukhus.

- Det är ett jättespännande och utmanande arbete. Jag tror starkt på den här idén och har fått mycket stöd, berättar Henrik Hjelmgren.