Unik röntgen av kranium från sabeltandad tiger

Nyhet

Karolinska Universitetssjukhuset och Naturhistoriska riksmuseet har i ett gemensamt forskningsprojekt genomfört en röntgenundersökning av ett kranium från en sabeltandad tiger.

Vid årsskiftet tog Naturhistoriska riksmuseet (NHM) kontakt med Torkel Brismar, professor, och Anders Svensson-Marcial, universitetsröntgensjuksköterska, Med dr., med en förfrågan om att delta i ett forskningsprojekt. De behövde hjälp med att skanna och artbestämma ett antal fossiler, av troliga jättepingviner (40 miljoner år gamla). Ett projekt som blev startskottet för ett fortsatt samarbete.

Nu har ytterligare ett projekt genomförts där datortomografi använts för att skanna ett cirka 30 000 år gammalt kranium från en sabeltandad tiger.

- Professor Lars Werdelin vid NHM ville visualisera och studera kraniets båggångar i örat samt inre strukturer. Detta kan ge ledtrådar om hur djuret rörde sig, men också kunna jämföra det med andra idag levande kattdjur, säger Anders Svensson-Marcial.

Den radiologiska undersökningen av tigern gjordes med datortomografi, med samma teknik som vid vanliga röntgenundersökningar.  

- Kraniet skannades med 0.6 mm tjocka snitt. All bilddata processades med samma teknik som för ”vanliga” patientundersökningar, det vill säga snittbilder av kraniet visualiserades i flera projektioner. Bilddatan bearbetades även till en 3D-volym som sparades som en filmsekvens, säger Anders Svensson-Marcial.

Arbetet är tänkt att utmynna i ett antal vetenskapliga artiklar.

Film: så här ser kraniet ut

Ett cirka 30 000 år gammalt kranium från en sabeltandad tiger(unge).

Så här ser kraniet ut

Ett cirka 30 000 år gammalt kranium från en sabeltandad tiger(unge).

Om tigern

  • Kraniet tillhör ett sabeltandat kattdjur av arten Smilodon populator.
  • Arten är den sydamerikanska släktingen till den mer kända Smilodon fatalis, av vilken rester av ca. 1200 individer påträffats i asfaltsjöarna i Rancho La Brea, Los Angeles, USA. Smilodon populator var dock större och kraftigare och kan vara det största (eller i varje fall tyngsta) kattdjur som någonsin funnits.
  • Den hade sin huvudsakliga utbredning i södra halvan av Sydamerika.
  • Skallen som skannats är den enda kända av en juvenil Smilodon populator.