Smart digital vårdkedja nominerad till tungt innovationspris

Nyhet

Medicinsk enhet Endokrinologi har utvecklat en digital vårdkedja för att spåra personer med den ärftliga blodfettsjukdomen familjär hyperkolesterolemi. Innovationsprojektet är nu nominerat till SveaPriset 2021.

Läkarna Karin Littmann och Jonas Brinck på Medicinsk enhet Endokrinologi, har tillsammans med ett team utvecklat en digi-fysisk vårdkedja, inkluderande en interaktiv webblösning (www.Fhabian.nu), som gör det möjligt att effektivt screena och hitta personer med den ärftliga blodfettsjukdomen familjär hyperkolesterolemi (FH) – innan de drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke. Det är en del i ett innovationsprojekt tillsammans med hälsodatabolaget Health Solutions och bioteknikföretaget Amgen.

Karin Littmann

Den digitala vårdkedjan för FH-screening används sedan april 2021 i klinisk rutin på Karolinska Universitetssjukhuset för screening av släktingar till patienter med känd familjär hyperkolesterolemi.

Nu har denna, till dags dato världsunika digi-fysiska screeningmodell, nominerats till SveaPriset 2021 och är en av de tre slutfinalisterna som tävlar om priset.

– Det har varit en lång men mycket lärorik resa att utveckla denna digi-fysiska vårdkedja och kul att se www.Fhabian.nu användas inom kliniken. Det betyder mycket för oss att få denna nominering, säger Karin Littmann, läkare på Karolinska Universitetssjukhuset.

Om Familjär hyperkolesterolemi

Familjär hyperkolesterolemi (FH) är en ärftlig blodfettssjukdom som ger höga nivåer av kolesterol i blodet redan från barndomen. Det leder till tidig utveckling av åderförkalkning och en mycket högre risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke. Det kan förebyggas om behandling i form av blodfettsänkande läkemedel sätts in tidigt.

Läs tidigare nyhet om den digitala vårdkedjan.

Om SveaPriset

  • SveaPriset instiftades 2007 för att belöna den bästa innovationsidén inom eHälsa.
  • Priset uppmärksammar innovativa lösningar för eHälsa som bidrar till effektivitet och kvalitet inom hälso- och sjukvården, tandvården, omsorgen och socialtjänsten.
  • 2021 års pris delas ut i samband med invigningen av Kvalitetsmässan den 7 mars 2022.

Läs mer om SveaPriset.