Karolinska Universitetssjukhuset slutar använda krislägesavtalet

Nyhet

Karolinska Universitetssjukhuset slutar nu att tillämpa krislägesavtalet (KLA). Därmed får medarbetare inom IVA kortare arbetspass och framförhållningen i schemaläggningen blir större.

Antalet patienter på IVA har minskat tydligt under en längre tid och på måndagen vårdades tolv patienter för covid-19 inom Karolinskas intensivvård. Därmed ryms dessa patienter inom det ordinarie uppdraget; det totala antalet platser på Karolinskas intensivvård är 38, det vill säga samma som före pandemin.

- När vi nu ser att antalet patienter med covid-19 minskar inom IVA vill vi lämna KLA så snart som möjligt. Medarbetarna kommer att behöva arbeta mycket även framöver, men detta innebär större möjligheter att planera sin tillvaro och få tid till återhämtning, säger Björn Persson, verksamhetschef för IVA på Karolinska Universitetssjukhuset.

När Karolinska slutar tillämpa KLA så kommer arbetspassen på 12,5 timmes arbete att ersättas med ordinarie 8-timmarspass. Dessutom kommer schemaläggning att ske med större framförhållning. Majoriteten av medarbetarna på IVA har arbetat på krislägesavtal eller under liknande former under ett års tid. Totalt har drygt 1 000 covid-19 patienter fått intensivvård vid Karolinska sedan början av pandemin.

- Våra medarbetare har gjort stora uppoffringar för att kunna hjälpa de sammanlagt över 1 000 svårt sjuka covid-19 patienter som vårdats på IVA på Karolinska. Nu vill vi att de ska kunna ha en bättre balans mellan fritid och arbete, säger Björn Persson.

Foto: Oscar Segerström

Fakta

  • Karolinska är det sjukhus som vårdat flest covid-19 patienter i Sverige, ca 10 000 stycken, vilket motsvarar drygt 20 procent av samtliga slutenvårdade patienter som rapporterats till Socialstyrelsen.
  • Karolinska har stått för 47 procent av vårddygnen för covid-19 inom intensivvården i Region Stockholm.