Karolinska startar skonsammare behandling mot prostataförstoring

Nyhet

En ny metod för att behandla godartad prostataförstoring har startat upp på Karolinska. De första operationerna har genomförts med gott resultat och förhoppningen är att göra en behandling i veckan efter sommaren.

Ingreppet kallas prostata artärembolisering och innebär att blodtillförseln i artärerna till prostatan stoppas.

- Vi sprutar in ett material i artärerna som består av mycket små gelatinpartiklar. På det sättet stoppar vi blodflödet till prostatan som då minskar i storlek, säger Carl Samuelsson, specialistläkare på ME Radiologi och den som har arbetat för att införa metoden på Karolinska.

Nyligen genomfördes de första behandlingarna på sjukhuset, med gott resultat.

- Kärlen är bara några millimeter så det är väldigt smått. Men allt gick bra och det var mycket lärorikt.

Carl Samuelsson började jobba för att införa metoden på Karolinska redan innan pandemin och har gjort studiebesök på andra sjukhus och startat samarbeten med primärvården och sjukhus i Stockholm för att få lämpliga patienter till Karolinska.

Ett vanligt problem

Benign prostataförstoring är ett problem som drabbar många män. Prostatan växer under hela livet och kan bland annat ge vattenkastningsproblem. En vanlig behandling mot detta är den som kallas TURP och innebär att en del av prostatavävnaden hyvlas bort. Ingreppet är effektivt men kan också vara påfrestande för patienterna.

- Artärembolisering har god effekt på problemet med vattenkastning, men en mer gynnsam riskprofil än TURP, vilket kan vara att föredra för många patienter. Patienterna kommer på morgonen och kan gå hem igen under eftermiddagen, berättar Carl Samuelsson.

En behandling i veckan

Artärembolisering av prostatan genomförs på enstaka sjukhus i Sverige. Under det första ingreppet på Karolinska var läkaren Jakob Swanberg från Västerås med som proctor.

- Nu kommer vi att arbeta fram tydliga rutiner för remisser, omhändertagande av patienterna inklusive uppföljning. Efter sommaren kommer vi troligtvis att göra en prostata artärembolisering i veckan. Det finns ett mycket stort behov av den här behandlingen, säger Carl Samuelsson.

 

Foto: Elias Lindqvist och Victoria Bengtsson