Uppstart av covid-avdelning bakom ledarskapsnominering

Nyhet

När Mandana Rostampour, omvårdnadschef, fick frågan om att starta upp en covid-avdelning förra våren, så tackade hon ja med vändande mejl. Ett arbete som resulterat i en ledarskapsnominering som Årets ledare i Best Practise 2021.

Hur har det varit att leda en verksamhet under pandemin?

- Det har varit väldigt spännande. Det kanske är lite annorlunda än med vanligt ledarskap. Man startar en avdelning från ingenstans. Du ska vara ledare för människor som du inte känner, som i sin tur inte känner varandra, som kommer från olika arbetsgrupper med olika arbetskulturer, säger Mandana Rostampour, omvårdnadschef inom ME Huvud- hals- lung- och hudcancer.

Många av medarbetarna som arbetade på avdelningen kände inte vararandra sedan tidigare. Det resulterade i ett uppskattat morgonmöte.

- Varje morgon startade vi med ett möte där alla fick presentera sig för gruppen och säga vilken avdelningen som de kom ifrån för att få ett hum om kompetensen på plats.

Vilka är dina bästa ledarskapsråd?

- Man ska inte vara konflikträdd, ta hand om problem så fort som möjligt, vara närvarande, se och höra sina medarbetare. Få medarbetarna att känna sig sedda av sin chef, inte att jag känner att "jag har sett dig", det är inte det som är viktigt, utan vad de känner är viktigast, säger Mandana.

Juryns motivering

Mandana Rostampour är nominerad till Best Practise 2021: Årets Ledare. Juryns motivering lyder:

Mandana har på ett extraordinärt sätt utmärkt sig i sitt sätt att utöva ledarskap i sjukvårdens viktiga arbete med att rädda liv under covid-pandemin. Vi har berörts och fyllts med energi när vi i vårt arbete med att stötta sjukvårdspersonal besökt den tillfälliga covid-avdelning R62 på Karolinska Huddinge som Mandana ansvarat för. Hela personalen har utstrålat engagemang, värme och öppenhet på ett sätt vi inte är vana att möta.

Läs mer från juryn.