Tre frågor om det aktuella läget på IMA

Nyhet

Hur är det medicinska läget inne i sjukhusets verksamheter? Verksamhetschef Katarina Meijers ger oss en inblick i situationen på IMA.

Hur ser vårdtrycket ut hos er just nu?

- Trycket ökar i samband med vågens utveckling. Vi har sett att om vi parallellt med Huddinge växlar upp IMA kapaciteten i Solna så har vi gemensamt ett bra läge att möte variationerna i inflödet av covidsjuka. Vi kan också lastbalansera på ett bra sätt. Tittar vi på fasen step down efter intensivvård pga covid så behöver IMA ha fler vårdplatser än normalt för att möta detta behov. Vi gick in i påsken med att växla upp till 10 vpl lördag natt och efter påsk till 12 vpl för IMA. Detta klarar vi genom ett fantastiskt samarbete inom hela verksamheten i Solna. Tacksamma för de som kommer tillbaka och var hos oss vid tidigare vågor och likaså för de nya kollegor som kommer.

Är det stor skillnad jämfört med i våras?

- Den första vågen var dramatisk och fylld med adrenalin och kämparanda. Vartefter vågorna kommer tillbaka så kommer också tröttheten. Kanske känner vi ändå att det är lite lättare denna gång än under våg 2. Vi har lärt oss mycket sedan förra våren, både om hur covidsjukdomen kan lindras och om hur vi kan ligga lite steget före för att förbereda oss som medarbetare och chefer i kommande våg.

Upplever du att personalen på avdelningen orkar med?

- Som sagt alla är nog egentligen rätt less på denna pandemi. Även om man känner att man gör en insats så är det rent provocerande när man tex läser om folksamlingar osv. Vi är nog många som skulle vilja arbeta vidare med vårt ordinarie arbete. I söndags 4:e april var det tio år sedan IMA öppnades! Det känns superbra att vi har kunnat hjälpa till i denna pandemi och vi får lite extra stolthet och positiv energi framåt!

Foto: Helena Liljedal