Ledningspersoner på Karolinska kan ha brutit mot prioriteringsordning

Nyhet

Två av 15 personer i Karolinska Universitetssjukhusets ledningsgrupp kan ha brutit mot sjukhusets prioriteringsordning för vaccination mot covid-19. Nu granskas händelseförloppet.

Det finns en tydlig prioriteringsordning för vaccination av personalen på Karolinska Universitetssjukhuset. Vaccinationen inleddes den 12 januari och innebär att medarbetare från IVA, IMA, akutmottagningarna och infektionsverksamheterna ska prioriterats först. Sammanlagt har cirka 3 000 medarbetare på Karolinska fått första dosen av vaccinet och vaccinering med den andra dosen pågår nu. Två personer i ledningsgruppen har också blivit vaccinerade, vilket kan bryta mot prioriteringsordningen.

- Mina instruktioner har varit glasklara. Vi i ledningen eller i andra administrativa uppgifter ska vaccineras sist. Vaccinerna ska användas för dem som träffar patienter, så länge inte alternativet är att vacciner annars måste kastas. Nu ska vi undersöka om det finns förklaringar till att två personer i ledningsgruppen har vaccinerats, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska Universitetssjukhuset.

- Vi ska prioritera de verksamheter som ligger först i kön men det är också viktigt att inget vaccin går till spillo. Varje vaccinampull innehåller 5-7 doser och eventuella överblivna doser ska användas. Då kan det bli så att några i personalen som inte tillhör de prioriterade grupperna vaccineras, säger Björn Zoëga.