Första MR-undersökningen på fosterhjärta genomförd på Karolinska

Nyhet

Sedan november 2020 utförs MR-undersökningar på fosterhjärtan på Karolinska Universitetssjukhuset. Projektet är ett samarbete med barnkardiologen, barnradiologen, vuxenkardiologen och klinisk fysiologi.

Ungefär 1000 barn föds med hjärtfel i Sverige varje år. Av dem behöver cirka en fjärdedel opereras redan under nyföddhetsperioden. För att kunna planera förlossningen och omhändertagandet av barnet efter födseln är det viktigt att få fram så många detaljer som möjligt om hjärtfelet innan barnet är fött.

Snart kan en undersökning med magnetkamera-resonans, MR, av fostret, komma att komplettera den ultraljudsundersökning (fetal-ekokardiografi) som idag görs då det finns misstanke om hjärtfel.

- Oftast ger en ultraljudsundersökning all viktig information, men ibland är förutsättningarna svåra och bildkvaliteten otillräcklig. En MR-undersökning skulle då vara av stort värde för att få en mer fullständig bild av hjärtfelet, säger Felicia Nordenstam, fosterkardiolog och sektionschef på Barnhjärtcentrum Karolinska.

MR på foster görs redan på barnröntgen på Karolinska då man misstänker diagnoser som rör andra organ, till exempel hjärna, lungor, lever och njurar. En MR-undersökning av ett fosterhjärta är tekniskt mycket svårare, eftersom hjärtat hos ett foster inte är större än 2-4 cm och slår mycket snabbt,130-150 slag/min. Tidigare har det inte varit möjligt att skapa en EKG-kurva som illustrerar fostrets hjärta och som kan kopplas samman med de sekvenser man får av en MR-undersökning, en nödvändighet för att samla in korrekt information och omvandla den till diagnostiska bilder.

I november 2020 utfördes den första MR-undersökningen av ett fosterhjärta på Karolinska och under januari 2021 planeras ytterligare två undersökningar. Det här är ett utvecklings- och metodarbete som drivs primärt på Karolinska. Det görs i samarbete med Skånes Universitetssjukhus i Lund, samt med stöd av The Hospital for Sick Children i Toronto.

- Nu är bildtekniken, sekvenserna och datorkapaciteten tillräckligt snabb och kraftfull för att detta ska vara möjligt, och vi har börjat utveckla metoden så att vi i framtiden ska kunna bekräfta eller utesluta misstänkta hjärtfel efter ett fosterultraljud, säger Peder Sörensson, överläkare och patientflödesansvarig för vuxna med medfödda hjärtfel på Karolinska.