Karolinska tilldelas fosterterapi som nationell högspecialiserad vård

Nyhet

Karolinska blir därmed Sveriges enda utövare av fosterterapi. Det handlar om ovanliga tillstånd där foster opereras inuti den gravida magen för att barnet ska överleva, eller få en bättre livskvalitet.

Redan tidigare har Karolinska varit ensamutövare när det gäller fyra olika operationer för att hjälpa foster med tillstånd och sjukdomar som kan behandlas under en graviditet. Nu utökas uppdraget med ytterligare fem ingrepp.

- Vi är mycket glada och stolta över att vi har fått uppdraget att bedriva nationell högspecialiserad vård. Det är många års hårt arbete som ligger bakom. Nu kan vi satsa på framtiden, för det här är ett område där det pågår mycket utveckling, säger Peter Lindgren, sektionschef på Centrum för fostermedicin.

Det är mycket ovanligt med fosterterapi under en graviditet. När det behövs, kan det till exempel vara tvillingar som på olika sätt påverkas i sin fosterutveckling för att de delar moderkaka, foster som drabbats av tumörer eller missbildningar, eller foster som drabbats av blodbrist med risk för hjärnskador eller död om det inte får behandling under fosterlivet.

- Fosterterapi är tekniskt komplicerat och kräver ofta en insats från flera specialister samtidigt. Erfarenhet och skicklighet behövs hos hela teamet som opererar, men att stödja föräldrarna, ställa rätt diagnos och fatta etiskt motiverade beslut om vilka patienter som ska opereras och inte, är minst lika viktig del av teamarbetet. Många fall är dessutom akuta, vilket betyder att föräldrarna kan vara i chock när de anländer till sjukhuset, berättar Eleonor Tiblad, medicinskt ansvarig överläkare för fosterterapin.

- Mycket av det vi gör är rent livräddande insatser för fostret. Men det kan också vara patienter som riskerar mycket svåra funktionshinder i framtiden om inget görs. Samtidigt medför en operation att föräldrarna kan förlora graviditeten eller att förlossningen startar för tidigt, säger hon.

Under ett år utförs cirka 150 ingrepp av den här typen på Karolinska Universitetssjukhuset. Föräldraparen kommer från hela Sverige, men också ifrån Norge, Island och Baltikum.