Flexibilitet och samarbete ger styrka åt AVA och IMA

Nyhet

Det gemensamma vårdgolvet och sammanhållningen är en styrka när systeravdelningarna AVA/IMA bygger ut för covid-19 vård.

Akutvårdsavdelning/Intermediärvårdsavdelning, (AVA/IMA), på B8 Karolinska Solna har ökat från 20 till 25 platser. På många av dem finns nu covid-19 patienter och trycket är tidvis högt.

- Rekryteringen är det svåraste. Vi behöver personal och ibland behöver vi dem snabbt. Vi hjälpts åt på ett bra sätt inom Tema Akut och Reparatriv Medicin, övergripande och det är en stor fördel att vi jobbar tillsammans IMA och AVA, berättar Petra Karlsson, omvårdnadschef.

Att vara på ett vårdgolv är en fördel.

- Om en patient försämrats är det enkelt och smidigt att rulla över patienten från AVA till IMA, det skapar trygghet och lugn, säger Petra Karlsson.

Att vårda patienter i enkelrum är dock inte alltid optimalt. Hittills har det fungerat bland annat genom att avdelningsassistenter och vak kallats in för att avlasta sjuksköterskor och undersköterskor med enklare sysslor.

- Vi har också stor nytta av att de som skolades in i våras är tillbaka och snabbt kan komma in och hjälpa till, säger Ingrid Dunder, omvårdnadschef.

På bilden: Björn Zoëga, sjukhusdirektör och Petra Karlsson, omvårdnadschef. Foto: Henrik Kennedy.