Tecknad film och barnbok skapar trygghet inför uppföljningsbesök i neonatalvården

Nyhet

Barn har rätt att få veta vad som ska hända dem i sjukvården. För att förbereda barnpatienter inför neonatalvårdens uppföljningsbesök har Karolinska tagit fram en barnbok och en animerad kortfilm med titeln "Elsa går till neonatalmottagningen".

Boken skickas ut till barnen tillsammans med kallelsen. Boken finns i två versioner, en som riktar sig till 2-åringar och en som riktar sig till 5-åringar.

- Vi är glada och stolta över att nu kunna erbjuda information utifrån barnets perspektiv. En del barn kan känna sig fundersamma eller oroliga inför sjukhusbesök och vi hoppas att boken och filmen kommer att bidra till att göra besöket mer förutsägbart och tryggt, säger Pernilla Dillner, omvårdnadsansvarig vid ME Neonatologi.

Upphovspersoner

  • Text: Anna Lund & Annaklara Martin-Löf
  • Illustration och animation: Malin Rosenqvist, Agent Molly & co
  • Klippning och ljudläggning: Annaklara Martin-Löf
  • Idé och projektledning: Pernilla Dillner