Teamträning på ny nivå

Nyhet

Hjärtstopp efter öppen hjärtkirurgi är en mycket ovanlig händelse men kräver strukturerad behandling omedelbart. På Karolinska samlas då direkt ett multiprofessionellt team med sex viktiga nyckelroller. Konceptet kallas CALS. Nyligen blev Karolinska Centre of Excellence och kan därmed sprida arbetssättet till fler sjukhus.

Omvårdnadschef Nina Tuoma och intensivvårdssjuksköterska Danielle Andersson övar på att öppna bröstbenet och ta bort ståltrådar under thoraxkirurgen Eric Sachs vakande öga.

- Vi är de enda i landet som har det här utbildningskonceptet och teamträningen. Det är ett strukturerat sätt med en tydlig rollindelning. Sedan följer man algoritmen till punkt och pricka, säger Camilla Mårtensson, intensivvårdssjuksköterska och CALS-instruktör.

HLR-algoritmen, det vill säga hur medarbetarna reagerar om en patient drabbas av hjärtstopp inom tio dagar efter öppen hjärtkirurgi, har använts i många år. Utbildningskonceptet CALS togs till Karolinska och thoraxintensiven förra året från Storbritannien och körs vanligtvis en till två gånger i månaden. Under våren pausades utbildningarna på grund av pandemin.

Undersköterskan Catarina Norberg testar defibrillering av hjärtat med interna spatlar.

- Till nästa vår hoppas vi att alla på thoraxoperation, thoraxintensiven samt thoraxkirurgerna är utbildade, säger Camilla Mårtensson.

Utbildningskonceptet

CALS-utbildningen inleds med en webbaserad kurs. Den ger en fördjupning i orsaker till hjärtstillestånd efter hjärtkirurgi och fokuserar också på vad som är ett normalt postoperativt tillstånd och varningstecken som skulle kunna leda till hjärtstopp.

Därefter är det en heldags teamträning med simuleringsövningar och föreläsningar. I konceptet CALS ska teamet runt patienten ha en rollfördelning med sex nyckelroller.

Simulatordockan och ett femdelat set för akut öppning (resternotomi) står redo för träning.

- Vi tränar multiprofessionellt. Om alla sex nyckelroller uppfylls och alla vet vad de ska göra i sin roll kommer akutsituationen att flyta på smidigt. Man får snabbt in rätt utrustning, fattar snabba beslut och om det behövs görs en akut operation inom fem minuter efter att larmet gått, säger Claire Rimes Stigare, överläkare på thoraxintensiven.

Fördelar att träna tillsammans

Att alla professioner som samlas vid ett akut hjärtstopp, både från operation och intensivvård, övar tillsammans har gett positiv återkoppling bland medarbetarna.

- Vi lär känna varandra och förstår varandras problem. Det gör att vi säkert kommer att samarbeta bättre i andra akuta situationer, säger Claire Rimes Stigare.

 

Centre of Excellence

Sedan årsskiftet kan Karolinska Universitetssjukhuset titulera sig Centre of Excellence i CALS. Det innebär att man får hålla utbildningar för andra thoraxkliniker.

- Planen är att bjuda in andra kliniker nästa år. Det blir roligt att få sprida konceptet eftersom det är bevisat att det fungerar bra, säger Camilla Mårtensson.

FOTO: NINA TUOMA

CALS

CALS står för Cardiac Advanced Life Support och är ett koncept med webbutbildning och simuleringsövningar i team för att ta hand om patienter som drabbas av hjärtstopp inom tio dagar efter öppen hjärtkirurgi.

Tillståndet är mycket ovanligt men allvarligt. Teamet arbetar mot att patienten ska vara akutöppnad inom fem minuter.

Teamet runt patienten består av sex nyckelroller: En teamledare, en vårdavdelningsledare, en som kontrollerar patientens luftväg och syrgas, en som stänger av läkemedel, en som ansvarar för defibrillatorn samt en som gör hjärtkompressioner.