Ny mottagning för patienter med ovanliga hjärtsjukdomar

Nyhet

Nu startar Karolinskas Kardiomyopatimottagning. Här ska patienter med mer ovanliga hjärtsjukdomar kunna få högspecialiserad vård av en samlad specialistkompetens.

Syftet med mottagningen är att samla patienterna med ovanliga hjärtsjukdomar för att öka kunskapen, samordna forskning och utbildning och framför allt för att patienterna ska få bästa möjliga behandling för sin sjukdom.

Michael Melin

- De här patienterna finns idag utspridda på sjukhus och vårdcentraler, och det finns ett behov av att centralisera dem för att kunna hjälpa fler, säger Michael Melin, specialistläkare och patientflödeschef, patientflöde hjärtsvikt, ME kardiologi.

Effektiva behandlingar

Han berättar att det har hänt mycket inom området de senaste åren. Det finns idag både bättre möjligheter att upptäcka fler av sjukdomarna samtidigt som det finns många bra behandlingar med fina resultat.

Samarbeten mellan olika specialiteter är centralt. En viktig del blir till exempel kardioonkologin som kommer ge bättre möjligheter att fånga upp patienter som drabbas eller riskerar att drabbas, av till exempel hjärtsvikt som en följ av cancerbehandling.

- Många cancersjukdomar kan idag behandlas väldigt effektivt men innebär ibland en ökad risk för hjärt- och kärlkomplikationer. Här har vi möjlighet att fånga upp patienterna i tid och även arbeta förebyggande.

Avlasta andra vårdgivare

Kardiomyopatimottagningen ska också avlasta andra vårdgivare som nu kommer att kunna remittera hit i större utsträckning. Michael Melin berättar att det inte är alla som får den vård de skulle behöva.

- Många av patienterna finns nog hos andra vårdgivare och här kommer vi behöva ha en dialog kring hur stort behov varje patient har av att komma till Karolinska. Det som är viktigt är att patienten blir rätt utredd, att man ställer rätt diagnos och ser över behandlingsmöjligheterna.

- En annan mycket viktig del är att vi nu kommer få bättre möjlighet att forska på dessa patienter så vi kan lära oss ännu mer, säger Michael Melin.

Den nya mottagningen invigdes under ondagen. Foto: Emilia Ricciuti

FAKTA KARDIOMYOPATIMOTTAGNINGEN

Kardiomyopatier är sjukdomar i hjärtmuskeln. Kardiomyopatimottagningen kommer bland annat att ta hand om patienter med hypertrof kardiomyopati, amyloidos, sarkoidos, Fabry samt kardioonkologiska patienter. En viktig del bli en samlad specialistkunskap för klinisk genetik som kan utreda och tolka svaren för ärftlighet.

Multidisciplinärt arbete är centralt på mottagningen då man kommer kunna samla ett team runt patienten bestående av läkare, sjuksköterskor och vid behov fysioterapeut, arbetsterapeut, dietist och kurator.