Nya AVA/ADA ger minskade väntetider på akuten

Nyhet

I veckan öppnade nya AVA/ADA i Huddinge. Den nya avdelningen ska göra att patienterna snabbare kommer till vårdavdelning och kan utredas och därmed minska väntetiderna på akutmottagningen.

Vistelsetiderna på akutmottagningen i Huddinge har under covid-19-pandemin minskat. När nya AVA/ADA startade nu i veckan är det ett sätt att bibehålla de minskade väntetiderna för de patienter med behov av slutenvård.

- Vi har haft problem med långa vistelsetider och långa utredningar på akuten och vi ser att det inte är bra för patienterna. Vi vill flöda igenom dem snabbare så de får rätt vård i rätt tid, säger Caroline Kevin, verksamhetschef på akutmottagningen.

Nya AVA/ADA har 24 vårdplatser fördelade på fyra team. Hit kan patienter komma via akutmottagningen när det inte är helt tydligt vilken diagnos de har och därmed vilket tema de ska vidare till. Vårdtiden är max 23 timmar och här görs en vidare diagnostisk utredning för att ta reda på diagnos och vart patienten ska vårdas framöver. Nya AVA/ADA tar också in patienter från akutmottagningen när vårdplatser saknas i temat.