Från käkkirurgi till läkemedelsrum

Nyhet

I läkemedelsrummet på C10-27 har en ny yrkesgrupp kommit in. Sedan drygt två veckor tillbaka bemannas rummet av käkkirurger för att avlasta avdelningens sjuksköterskor. - Det känns fint och meningsfullt att kunna hjälpa till, säger övertandläkare Erik Friman.

Under den pågående pandemin har många medarbetare på Karolinska fått ställa om från sina ordinarie arbetsuppgifter. Även från sektionen för kraniofacial- och käkkirurgi har medarbetarna ställt om och hälften av sjukhusets käkkirurger bemannar just nu två av läkemedelsrummen.

- Än så länge går det bra, man får hjälpa till så gott man kan i den här speciella situationen. Vi har fått en bra introduktion och det känns fint och meningsfullt att kunna hjälpa till, säger Erik Friman, övertandläkare som just nu bemannar läkemedelsrummet på en traumaavdelning.

Kraniofaciala mottagningen har åtta käkkirurger. I ett rullande tvåveckorsschema turas de om att arbeta i läkemedelsrummen och samtidigt upprätthålla sin egen akuta verksamhet då det just nu är högsäsong för ansiktstrauman.

- Eftersom vi har en odotologisk bakgrund och på så sätt skiljer oss från läkarkollegorna på vår medicinska enhet är vi lite svåra att omplacera. Då vi har förskrivningsrätt och är vana att hantera läkemedel så det här var ett bra sätt för oss att bidra. Det är viktigt att vi alla samlas och hjälps åt så mycket som möjligt nu, säger Daniel Danielsson, tf. sektionschef Kraniofacial- och Käkkirurgi.