Skev bild av Karolinska Universitetssjukhuset i Uppdrag granskning

Nyhet

Nu uppmärksammar SVT:s Uppdrag granskning Karolinska Universitetssjukhusets arbete mot trakasserier och diskriminering. Men bilden som ges är ofullständig, menar Patricia Enocson, sjukhusets HR-direktör. – Det är viktigt att klarlägga fakta så att allmänheten inte får en skev bild av verkligheten, säger hon.

I veckan ägnar SVT:s Uppdrag granskning ett reportage åt ett specifikt personalärende på Karolinska Universitetssjukhuset. Fallet rör en läkare som blivit omplacerad. Beslutet fattades efter att sjukhusledningen gjort en noggrann helhetsbedömning. I SVT:s reportage tecknas dock bilden av att beslutet inte skulle ha fattats på saklig grund.

Patricia Enocson menar att bilden som ges är ofullständig.

– Generellt gäller att ingen medarbetare i förtroendeposition på Karolinska får bryta mot vår värdegrund om allas lika värde och att omplacera en person är en allvarlig åtgärd. Vi har fattat beslut med stöd av tydliga fakta men kan aldrig tala offentligt om detaljer i enskilda personalärenden. Media har inte insyn i hela beslutsunderlaget och tyvärr tecknas nu en skev bild, säger Patricia Enocson.

– Jag vill tillägga att detta enskilda personalärende från och med nu kommer att hanteras av ledningen på den berörda avdelningen.

Den omplacerade läkaren har anklagats för antisemitism. En extern utredning som sjukhuset har beställt har konstaterat att det yttrats ett antisemitiskt tillmäle mot en medarbetare med judisk bakgrund, men att det inte går att fastställa vem som fällde kommentaren.

Patricia Enocson betonar att det råder nolltolerans mot alla former av trakasserier och rasism. Hon befarar att många kan ha fått en obalanserad bild av förekomsten av antisemitism på Karolinska Universitetssjukhuset.

– Med 15 000 medarbetare är vi tyvärr inte förskonade från oacceptabelt beteende. Men vi kan konstatera att, förutom det tillmäle som fällts, den externa utredningen inte finner några belägg för antisemitisk diskriminering på den berördae enheten på sjukhuset, inte heller att det skulle finnas en utbredd antisemitism på Karolinska Universitetssjukhuset. Det är viktigt att betona så att proportionerna i denna fråga blir rätt, säger Patricia Enocson.

Sjukhusdirektör Björn Zoëga understryker vikten av sjukhusets värdegrund, som även framöver kommer att vara ledstjärna i verksamheten.

– Karolinska Universitetssjukhuset har nolltolerans mot diskriminering och antisemitism. Vi står för alla människors lika värde. Vi agerar kraftfullt mot alla former av diskriminering och kommer att fortsätta detta arbete.

– Vårt uppdrag är att ge högspecialiserad vård till tusentals patienter varje dag, året runt. Vi står inför stora utmaningar, främst när det gäller ekonomin. Det är vad vi behöver fokusera på nu och vad jag ser som den mest centrala frågan framöver, säger Björn Zoëga.