Karolinska i Almedalen – om nivåstruktureringen av vården

Nyhet

Vad innebär utvidgningen av nivåstruktureringen av den högspecialiserade vården för Karolinska? Det  diskuterades under ett seminarium i Almedalen, där Karolinska var värd tillsammans med Dagens Medicin Agenda. Se hela seminariet här!

"Nivåstrukturering av vården – överväganden ur ett universitetssjukhusperspektiv" är titeln på Karolinskas seminarium i Almedalen, som hålls onsdag den 3 juli klockan 10.20-11.10 i Visby. Medverkande var bland andra sjukhusdirektör Björn Zoëga och biträdande sjukhusdirektör Annika Tibell.

Arbetet med utvidgning av nivåstruktureringen av den högspecialiserade vården har startat, med påverkan på såväl den regionala som nationella sjukvårdsnivån. Seminariet handlar om vad detta innebär för Karolinska Universitetssjukhuset. Med mångårig erfarenhet av rikssjukvård och andra högspecialiserade uppdrag finns såväl risker som möjligheter i den nya strukturen. En av de frågor som ställs är hur Karolinska löser uppgiften utan att äventyra välfungerande vårdkedjor och nätverk. Vidare hur samverkan skapas, liksom vad som är viktigt för patienter och närstående.

Bakgrunden är att Region Stockholm genom införandet av Framtidens hälso- och sjukvårdsplan har genomgått en större regional nivåstrukturering. Intentionen har varit att samla den högspecialiserade vården till Karolinska i Solna samtidigt som det finns etablerad högspecialiserad vård även på andra sjukhus i regionen.

Karolinskas erfarenheter från såväl rikssjukvård som regional nivåstrukturering tas med in i det nya arbetet. Seminariet är en möjlighet att lyssna och diskutera vägen framåt samt dela erfarenheter och lärdomar.

 

Titta på seminariet i Almedalen

Tid och plats

Datum: 3/7, kl 10.20-11.10

Plats: Burmeisters bakficka, Tage Cervins gata 8

Medverkande:

Peter Carstedt, grundare av Mer Organdonation (MOD)
Björn Zoëga, sjukhusdirektör Karolinska Universitetssjukhuset
Annika Tibell, biträdande sjukhusdirektör, Karolinska Universitetssjukhuset
Ella Bohlin, vårdutvecklingsregionråd (KD), Region Stockholm
Thomas Lindén, avdelningschef, Socialstyrelsen
Anders Lönnberg, ordförande, Life Science samverkansrådet
Christina Kennedy, chefredaktör Dagens Medicin, moderator