Bröstradiologins nygamla MR-kamera fick kraftfull flytthjälp

Nyhet

Ett örhänge väger 7,5 kilo i en magnetkamera, en skiftnyckel 75 kilo. Själv väger den nära åtta ton! I tisdags lyftes den in i byggnaden Gävlegatan 55, Karolinska Solna, där Bröstradiologin ska husera apparaten.

I tisdags fick Bröstradiologin vid Gävlegatan 55 sin nygamla magnetkamera på plats, tack vare ett åtta ton tungt lyft. Den rejäla pjäsen, som kommer från det före detta Neurohuset vid Karolinska Solna, lyftes in från gatan, över huskroppen och in på innergården. 

Nu väntar kylning för maskinen, vars magnet innehåller flytande helium nedkylt till 270 minusgrader. I filmen berättar ingenjören Andreas Hultgren hur en MR-kamera fungerar, och projektledare Sara Ghalib hur kameran ska användas. 

När byggnaden blir inflyttad i höst utgör huset den sista pusselbiten för sjukhusområdet i Solna.