Strålbehandlingen blickar framåt

Nyhet

Medarbetare och patienter på Strålbehandlingen i Solna är nu samlade i helt nya lokaler med den bästa tekniken. Redan i januari togs de första patienterna emot i den ljusa fina miljön och i mitten av april var det dags för de sista patienterna att flytta över från de gamla lokalerna. Nu är lokalerna dessutom invigda.

På bilden: Alberto Umerkajeff och Elisabeth Calme, båda specialistsjuksköterskor, arbetar med behandling med linjäracceleratorer. Här visar de utrustningen i ett av behandlingsrummen.

I de ljusa lokalerna fördelade på två plan finns linjäracceleratorer, datortomografer, magnetkameror och brachybehandlingsrum. Här finns också pre- postop och samtalsrum.

Verksamheten har flyttat in successivt under några månader. Under perioden har medarbetarna har också fått gå utbildning i den nya tekniken och de nya acceleratorerna.

- Nu har vi fantastiska möjligheter att bedriva god vård och driva utveckling av strålbehandlingen för patienterna, sa Mattias Hedman, funktionsområdeschef vid invigningen.

- Det här är nog den största strålflytten, och det är alla medarbetare som gjort detta möjligt, sa Mattias Hedman, funktionsområdeschef. Han riktade ett stort tack till alla medarbetarna och passade även på att tacka samarbetspartners.

Många fördelar för både patienter och medarbetare

- Allt är bättre här jämfört med våra gamla lokaler. Det är ljusare, vi har fler samtalsrum, all utrustning är modern och vi har tekniker för den vård vi ska ge våra patienter. Det känns lite som en seger att alla patienter och medarbetare nu är samlade på samma ställe. Nu ser vi fram emot att komma in i vanliga rutiner, säger Eva Gustafsson, Vårdenhetschef.

Visning av behandlingsrum och på mottagningen

I samband med invigningen var det öppet för visning och rundvandring både i behandlingsrum med acceleratorer och på mottagningen på plan 5.

- Det kan bli många och svåra behandlingar och behandlingarna är individuellt anpassade, berättar Elisabeth Calme under rundvandringen samtidigt som hon vant visar hur utrustningen fungerar.

- Jag trivs och här har vi en bra miljö med ljusa lokaler, patienterna kommenterar också att det är fint.

Övervakningsrum, linjäraccelerator. Specialistsjuksköterska Elisabeth Calme visar runt.

Alberto Umerkajeff, specialistsjuksköterska som också visar lokalerna berättar att han vanligtvis jobbar i ett av de andra behandlingsrummen men att de alla är lika.

- Att jobba med strålbehandling, känns som att man varje dag får möjlighet att hjälpa patienterna, det känns lite som att spela för ett lag som vinner hela tiden.

Martin Storberget Norstad, strålterapeut, visar en av datortomograferna som finns på mottagningen. Patienterna genomgår undersökning i datortomograf inför behandling. Just i denna undersöks vanligtvis bröstpatienter. En del patienter gör MR-undersökning inför behandlingen.
I behandlingsrummet för brachy berättar Caroline Viebke, onkologisjuksköterska att patienterna vanligtvis får 3-4 behandlingar och de flesta patienterna har gyncancer.

 

Med glatt sorl, bandklippning, fin stämning och tacktal är lokalerna nu också invigda. För bandklippningen stod sjukhusdirektör Björn Zoëga.
Visningen är i full gång på mottagningen på plan 5.

 

Eva Gustafsson, Vårdenhetschef och Mattias Hedman, funktionsområdeschef, tycker det känns bra med allt de nya och att flyttarbetet äntligen är klart. Dagens invigning ser de som ett avstamp framåt.

Strålbehandlingen Solna

Har nu samlats på Anna Steckséns gata 41. Här utför vårdteamen strålbehandling av patienter med cancer.

Vad finns här?

8 linjäracceleratorer på entréplan och på mottagningen plan 5 finns 3 datortomografer, 2 magnetkameror och 4 brachybehandlingsrum. Här finns också pre- postop och samtalsrum.

Vilka jobbar här?

Cirka 130 personer, varav cirka 100 sjuksköterskor och 10 läkare. De flesta medarbetarna hör till Tema Cancer men en del jobbar inom Funktion Bild och Funktion.

Läs mer om strålbehandling och se film