Mycket gott om den vällagade maten

Nyhet

Nu är tillagningsköket för patientmaten på Karolinska Solna invigd. Men sedan några månader tillbaka har många patienter redan serverats maten som tillagas på plats i bästa restauranganda.

Dagens moderator Kerstin Cedermark och kontaktsjuksköterska på lungonkologiskt centrum, passade på att under invigningen berätta om några av de sätt hon har varit med om att servera patientmat på: mat har kommit i kantiner till avdelningarna, lagts upp på tallrik och serverats av vårdpersonalen, vagnar med brickor som kommit vid särskilda tider, förpackningar som värmts i micro och även buféer.

- Som svårt sjuk är maten en del i tillfrisknandet och den mat som nu serveras här hör jag positivt om från patienterna, sa hon.

Kerstin Cedermark passade också på att fråga Tommy Westphal som är kökschef och en av de som står för den vällagade maten, vad han är mest stolt över på menyn "Jag är stolt över allt men om jag måste välja, så är det vår egen glass".

På menyn finns allt från rödbetscarpaccio, och ansjovischeesecake till den alltjämt populäraste rätten köttbullar med gräddsås. Även närstående kan beställa mat från menyn, det ger också patient och närstående möjlighet att äta tillsammans.

Lagad från grunden

Patientmaten på Karolinska Solna tillagas från grunden i köket och menyerna är anpassade till olika behov. Dessutom har rätterna provsmakats. En av de som har deltagit i provsmakningen fanns på plats under invigningen:

- Vi fick prova många olika rätter, det var en annorlunda upplevelse att provsmaka mat och bedöma den. Måltidsupplevelsen är viktig men det är också viktigt att som sjuk kunna känna sig trygg med att maten som serveras är korrekt, berättade Madeleine Beermann, ordförande unga reumatiker.

Tillagningsköket fanns inte med från början i planerna för nya sjukhusbyggnaden i Solna. Efter att beslut fattades av politikerna om ett tillagningskök har arbetet med måltidskonceptet och tillagningsköket tagits fram i ett flerårigt projekt.

Tillagningsköket med måltidsvärdar i avdelningsköket drivs av Signatur by Coor.

Anna Starbrink, Hälso- och sjukvårdsregionråd, klippte bandet. Hon berättade att tillagningsköket i nya byggnaden var ett av de första politiska beslut som hon var med och fattade. "Jag är stolt över det högspecialiserade sjukhuset i Solna. Just idag vill jag tacka alla som fyller sjukhuset med bra vård och som ger fina måltidsupplevelser till patienterna."
Mingel, provsmakning och prat om menyer.
Det finns menyer för olika behov. Såhär ser en ut.