Eva fick medalj av kungaparet

Nyhet

Det är inte många som har fått brev från Kungliga Hovstaterna, men någon som faktiskt har det är Eva Hellström Lindberg, professor och överläkare, på Karolinska. I februari tilldelades hon H.M. Konungens medalj, 8:storleken i Serafimerordens band, för förtjänstfulla insatser inom internmedicinen.

Grattis! Hur känns det?

- Det känns roligt! När jag fick brevet blev jag häpen, men samtligt väldigt glad. Speciellt eftersom jag tror att jag tilldelats medaljen på grund av många år av forskning inom en specifik patientgrupp, vilket har lett till att jag har blivit en duktig doktor för dessa patienter. Men det är inget ensamarbete. Vi har skapat ett bra team som tillsammans bedriver bra sjukvård för våra patienter.

Hur var ceremonin?

- Den var både högtidlig och fin. Vi fick ställa oss på rad, därefter blev vi uppkallade en efter en för att ta emot medaljen av Kungen och diplomet av Drottningen. Efter utdelningen samlades pristagarna i en av slottssalarna för att tillsammans mingla med kungaparet. Både Kungen och Drottningen uttryckte sin tacksamhet för det arbete som jag har gjort.

Du har tilldelats medaljen för dina insatser inom internmedicin. Kan du berätta mer om det?

- Jag arbetar sedan många år med en blodcancer, myelodysplastiskt syndrom (MDS), som överlag har mycket dålig prognos. Min forskning syftar till att utveckla bättre förståelse, behandling och handläggning för patienterna. Vi är ett team av olika professioner som arbetar tillsammans. Vi har två fokusområden, varav ett är blodbrist. Våra studier inom detta område är faktiskt världsledande. Sedan ett antal år tillbaka arbetar vi också systematiskt för att kunna bota fler patienter med MDS genom stamcellstransplantation. Vi vill förbättra den processen.

Vad är det som driver dig i ditt arbete?

- Jag drivs av en stark nyfikenhet och en vilja att göra nytta för patienten. Jag vill hela tiden göra saker bättre.